Veïns de Sallent diuen que s’adapten amb facilitat als nous contenidors amb xip

0
273

L’estrena del nou model de recollida d’escombraries amb els anomenats contenidors intel·ligents que s’ha posat en marxa aquesta setmana a Sallent està tenint, en general, una bona acollida entre els veïns. Almenys són les impressions que ha pogut captar aquest diari a l’arrencada d’un sistema que entre les persones consultades es valora unànimement com a molt necessari per incentivar el reciclatge al municipi, i fàcil d’utilitzar. Els contenidors antics s’han anat substituint aquests darrers dies pels nou, que funcionen amb un sistema de control d’accés i identificació dels usuaris mitjançant una targeta de què disposa cada família per obrir-los. De fet, això només afecta el recipient d’orgànica, el de color marró, que es pot utilitzar cada dia, i el contenidor de resta (de color gris i on es posa la deixalla que no es pot reciclar), que només es pot utilitzar dilluns o dijous, segons hagi escollit cadascun. Els bolquers també es poden llançar cada dia. Per contra, els contenidors d’envasos, vidre i paper són de lliure accés, com abans. «És un encert», explicava ahir al migdia Montse Oliva mentre llençava restes al contenidor d?orgànica de la plaça Josep Anselm Clavé. «Crec que amb això, el poble estarà més net, i t’ho posen fàcil perquè l’orgànica la pots llençar cada dia, i amb un dia per a la fracció resta crec que ja funcionarà», apuntava. És dependenta en un comerç del poble, i entre els clients ha pogut copsar opinions de tot. «Hi ha gent enfadada perquè tot el que és nou i desconegut genera problemes. A més, encara hi ha poca consciència de reciclar, i tot el que suposa una obligació costa molt, però poc ens hi anirem acostumant». Ho deia convençuda que aquest sistema «és més fàcil que altres com el porta a porta, que t?obliga a estar molt pendent de quan passen a recollir. Aquest sistema «és més net que el porta a porta», coincidia Carme Buitrago, mentre també llençava les escombraries en aquests mateixos contenidors, si bé si escau hauria preferit que el rebuig «ho poguéssim llençar sempre», i no només un dia a la setmana. «No és que s’acumuli, però segons quin producte, un sol dia a la setmana ho trobo just», apuntava. No obstant, «fa 17 anys que som casada ia casa sempre reciclem, per la qual cosa ens adaptarem bé». Poc després s’acostava una altra veïna, Josefina Montoya, sense saber bé com ho havia de fer perquè era la primera vegada que utilitzava la targeta. Però entre les instruccions que hi ha escrites en un adhesiu al mateix contenidor i l’ajuda d’una veïna que li explicava com devia, se’n va sortir de seguida. «Realment és un sistema molt fàcil», deia, «i anirà molt bé perquè estem farts de veure els contenidors amb totes les escombraries fora, i això és indigne». No té clar que amb el nou sistema es noti un canvi immediat en aquest sentit, però a mitjà termini si perquè «crec que la gent prendrà més consciència», entre altres coses perquè les targetes són identificatives. Pel que fa al contenidor de la resta, «les necessitats ja diran si es pot obrir més sovint o no». Lluny d’allà, a l’avinguda Pau Casals, Maria Teresa Soler també feia ús de la targeta per obrir el contenidor de rebuig. «No és complicat, i això pot ajudar al reciclatge». A més, «els bolquers es poden llençar cada dia, i amb un dia per a la resta en tinc prou. L?important és que l?orgànica també es pugui llançar cada dia».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here