Els impulsors de la consulta de les vaquetes a Santpedor la voldrien abans de juny

0
382

Els impulsors de la nova consulta popular sobre la continuïtat o no de les vaques a Santpedor demanen al’Ajuntament que la convoqui abans de la festa major del juny per intentar recuperar l’ activitat aquest mateix any en cas que guanyi el sí . «Si es vol, es pot», sempre que s?agilitzi el màxim els tràmits per fer-ho possible, segons ha apuntat un dels promotors de la iniciativa, Siscu Puiggròs. Un escenari, però, complicat perquè el marge de temps és molt curt si es té en compte que cal seguir uns terminis formals, organitzar tota la logística de la consulta i poder aplicar el resultat, en cas que sigui positiu, després d’un període de possibles al·legacions. Santpedor ja va fer una consulta sobre les vaquetes el 2019, que va donar com a resultat la seva eliminació per un estret marge de tan sols 46 vots. Tot i això, i com ja va explicar aquest diari l’11 de març, passats dos anys la llei permet repetir la consulta si així ho demana almenys el 10% del cens amb la seva firma, i aquí és on s’han agafat els promotors per impulsar-la. Ara, doncs, no és una iniciativa de l’Ajuntament (tot i que s’haurà d’encarregar d’organitzar-la), sinó d’un moviment veïnal encapçalat per una vintena de persones que en bona part ja constituïen la comissió organitzadora de les vaquetes quan es feien. «Ha estat l’acte més multitudinari de la festa major els últims 40 anys», i tenint en compte el resultat tan ajustat que hi va haver i que la llei ho permet, «ara volem donar una segona oportunitat a les vaques», apunta Puiggrós. Els promotors van fer una campanya de recollida de signatures a favor de repetir la consulta i van aconseguir presentar-ne 1.110, gairebé el doble que el 10% sobre el cens de més de 16 anys «que ens demanaven, unes 630», i que ja es van lliurar al Ajuntament. Ara les haurà de validar una per una, ia partir d’aquí es posarà el comptador a zero per a la realització de la consulta. L’Ajuntament tindrà un màxim de 90 dies per formalitzar un decret de convocatòria de la consulta, que s’haurà de fer entre els 30 i els 60 dies posteriors. D’altra banda, també hi ha un termini màxim, que se situaria el proper mes de novembre, tenint en compte que no es pot fer una consulta d’aquest tipus dins del mig any previ a la celebració d’unes eleccions municipals, i les properes tindran lloc el maig de 2023. Això significa que si el resultat de la consulta és favorable a la continuïtat, les vaquetes almenys estarien assegurades per al proper any. Sigui quan sigui, els promotors de la consulta, partidaris de les vaques, veuen “moltes possibilitats” de poder revertir els resultats de fa dos anys. Aleshores, el “no” es va imposar per 1.150 vots respecte als 1.104 a favor del “sí”, la participació del qual va ser del 37,47%. Va ser alta tenint en compte que es tractava d’una consulta popular a nivell local, però els partidaris del “sí” precisament apunten que “molta gent partidària de mantenir les vaques van pensar que ja ho tenien guanyat, es van confiar, i no van anar a votar” , diu Puiggròs, que ara pensa que hi pot haver una participació encara més massiva que afavoreixi el posicionament a favor del manteniment de l’activitat. Sense aldarulls Aquells resultats van donar lloc a discrepàncies, i fins i tot es van haver de lamentar actituds increpants i manca de respecte envers membres de l’equip de govern i altres regidors que havien fet campanya pel no. Una situació que Puiggròs lamenta «i no justifico en cap cas», encara que també és crític amb alguns aspectes de la campanya que es va fer al seu dia en contra de la festa, amb què assegura que es va mentir amb acusacions «que tractaven de masclistes » als defensors de les vaques. Els promotors de la consulta tenen clar que «acatarem el resultat» que surti de les votacions, i es vol evitar qualsevol tipus d’incidència en aquest sentit, fins al punt que «estem pensant maneres perquè això no passi», diu Puiggròs, com ara la possibilitat d’organitzar un recompte de la votació sense que hi hagi públic presencial. Tot i això, almenys per la part dels impulsors de la consulta, sí que es farà campanya a favor del «sí», encara que expliquen que «estem acabant de decidir com l’enfocarem».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here