Sallent cataloga 252 elements arquitectònics, històrics i ambientals per protegir

0
261

Sallent ha identificat un total de 252 béns patrimonials en què es vol incidir per garantir-ne la màxima conservació, a través d’un pla especial de protecció. L’estudi ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona, ​​que ja ho ha lliurat a l’Ajuntament perquè adopti les mesures adequades per conservar, recuperar i millorar aquest patrimoni. Es tracta d’un catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals que s’han desenvolupat durant catorze mesos amb un cost de 41.805 euros, i que classifica aquests elements pel seu interès arquitectònic, sociocultural i etnològic, arqueològic i paleontològic, natural, ambiental i paisatgístic. Bona part d’aquests elements s’ubiquen al nucli històric, on destaquen la Casa Torres Amat, la Rectoria Vella i el Pont Vell; i també a Cabrianes, amb la fàbrica de Cal Berenguer i l’església de Sant Ramon. D’arquitectura religiosa també sobresurten l’església parroquial de Santa Maria i les esglésies de Sant Pere de Serraïma, Santa Maria de Cornet i Sant Miquel de Serrassanç. Pel que fa al patrimoni industrial del municipi, s’hi afegeix la Fàbrica Vella i les Torres Amat, Cal Sala, Cal Carrera o la del pont de Cabrianes, així com diverses masies existents, entre elles Fussimanya, Santmartí, Sant Pere, l’Espinalt, el Morral i Cornet. També s’han identificat elements d’arquitectura popular com ara tines, pallers, eres, pous, barraques, murs de pedra seca i forns. Pel que fa als elements arquitectònics i paleontològics, s’ha actualitzat l’inventari de patrimoni arquitectònic i paleontològic del municipi, entre els quals destaquen els castells de Sallent i Cornet i les muralles de Sallent. I quant a béns naturals, ambientals i paisatgístics s’hi han inclòs, entre d’altres, arbres singulars com l’alzina d’Argelaguers, l’alzina gran de la Masia de Cornet, la serra de l’Abellar de Baix, el riu Llobregat, la sèquia de Manresa, i les fonts de guix de Cal Garrell. La memòria elaborada per la Diputació inclou un estudi de levolució urbana i històrica del municipi i la normativa existent, els plànols de situació dels elements juntament amb la carta arqueològica actualitzada, un estudi de paisatge i el document ambiental estratègic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here