El Parc Geològic de la Catalunya Central revalida el segell de la Unesco

0
98

El Parc Geològic de la Catalunya Central ha revalidat el segell Unesco, que va obtenir el novembre del 2015 i que ara s’ha considerat mereixedor de continuar ostentant. Ho ha confirmat el Consell Comarcal del Bages, que ha rebut la seva notificació oficial després que el mes de novembre passat rebés dos avaluadors designats per la Unesco, que van conèixer l’estat i l’evolució de la proposta geològica i turística. Una revàlida ja estava prevista per a finals del 2020, però que la situació d’excepcionalitat a nivell mundial causada per la pandèmia va fer retardar. Els avaluadors van fer quatre jornades, tres de les quals les van dedicar a recórrer el territori per veure ‘in situ’ els avenços que s’han fet aquests sis anys. Ja llavors el conseller comarcal de Turisme, Agustí Comas, expressava que l’afrontaven «amb il·lusió i confiança», basant-se en «la bona feina feta en tot aquest temps, perquè els requisits que s’havien dit que havíem d’anar complint, creiem que els hem aconseguit». En aquest sentit, Comas incidia en aspectes com el de la difusió i senyalització, ja que s’han instal·lat cartells generals a les principals carreteres d’accés, i n’hi ha a cada poble; i també que s’han habilitat dos espais clau. D’una banda, el centre explicatiu que s’ha obert a l’estació superior del funicular de Sant Joan, amb tot allò que representa per la importància cabdal que té Monserrat; de l’altra, el centre d’acollida, situat a l’antic CAT de Sallent, a La Botjosa (que encara no és obert), que ha de permetre oferir un espai central. Aquest centre compta amb cinc grans panells lluminosos amb informació del territori del Geoparc i s’ha aprofitat material existent de la infraestructura expositiva anterior per oferir informació sobre el geoparc i la seva història geològica, sobre els geoparcs mundials que hi ha reconeguts per la Unesco, sobre les roques. del Geoparque, i els principals llocs visitables i les experiències que ofereix aquest projecte turístic. També oferirà un audiovisual de 5 minuts de durada, disponible en 4 idiomes. L’itinerari que van seguir els avaluadors els va mostrar no només els avenços que s’han fet en aspectes puntuals, sinó també per posar de manifest que el geoparc s’està treballant com una oferta global, sobretot turística, però que també abasta altres àmbits, a partir aquesta riquesa geològica. Així, a banda d’espais primordials com Montserrat, es va visitar per exemple el conjunt arquitectònic de Castellet, a Sant Vicenç, la Casa Torres-Amat de Sallent o les Tines dels Manxons de Callús, actuacions que formen part del conjunt de projectes turístics han desenvolupat amb ajudes europees Feder, sota el paraigua del Geoparc. Però també espais com el paratge de margues blaves conegut com les Muntanyes Russes, a Sant Vicenç, el Camp d’Aprenentatge i el Museu de Geologia Valentí Masachs, a la UPC, perquè la geoconservació i la divulgació també són dues vessants clau d’aquest projecte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here