Santpedor edita un llibre sobre la història del poble al segle XIX a partir de la trajectòria de la família Ballaró-Vila

0
265

Santpedor suma un nou relat documental a la seva història contemporània. L’Ajuntament acaba d’editar ‘Els Ballaró-Vila, de camperols a fabricants d’aiguardent’, una obra de l’autor local Francesc Vila Prat que permet conèixer com es va desenvolupar el poble al llarg del segle XIX a partir d’aquesta família, l’eix de la qual argumental se sustenta en una investigació documental molt aprofundida de l?arxiu de la família Vila-Ballaró. El llibre, que forma part de la col·lecció Santpedor a l’abast, serà presentat públicament el 21 d’abril al Convent de Sant Francesc de Santpedor. Aquesta obra constitueix un cas representatiu de com, a Santpedor i molts pobles de Catalunya, un nombre reduït de famílies que havien prosperat i estaven políticament ben connectades van contribuir de manera decisiva al desenvolupament econòmic ia la protoindustrialització locals, amb accions com l’impuls de l’exportació i el foment de les infraestructures de comunicació. Quant a l’economia santpedorenca, a més, l’estudi d’aquest cas aporta llum a un fenomen fins ara poc estudiat en l’àmbit local, com és la producció d’aiguardent a partir de subproductes de l’activitat vitivinícola, la qual va ser una de les principals fonts d’ingressos per a la gent de Santpedor al segle XIX. Es tracta del dotzè llibre de la col·lecció Santpedor a l’abast, que edita l’Ajuntament i que té per objectiu difondre la història del poble en diferents àmbits. Fins ara s’han publicat llibres sobre memòria històrica, història natural o santpedorencs rellevants, entre d’altres. L’Alcalde de Santpedor i regidor de patrimoni, Xavier Codina, assegura que “és important donar veu als autors locals que donen a conèixer el nostre poble i la seva història. La ciutadania ha de poder conèixer el passat del poble i establir lligams d’identitat amb el lloc on viu”. La presentació que es farà el 21 d’abril es preveu per a les 8 del vespre al Convent de Sant Francesc. Hi intervindran l’autor, Francesc Vila Prat, el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, ​​Llorenç Ferrer Alòs, i l’alcalde, Xavier Codina. Conduirà l´acte el regidor de Cultura de l´Ajuntament, Agustí Comas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here