El parc Francesc Viñas de Moià és reconegut com a patrimoni cultural català

0
76

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha comunicat a l’Ajuntament de Moià la inscripció del parc municipal Francesc Viñas al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. Tal com va informar Regió7, al ple municipal celebrat el 26 de gener passat, el consistori moianès va aprovar per unanimitat la declaració d’aquest espai emblemàtic com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), alhora que demanava la seva inclusió al catàleg del patrimoni cultural català. Un pas que ara ja és una realitat. El Parc Municipal de Moià, antics jardins privats de Josep Coma i Passarell i actualment de titularitat pública, és un element patrimonial de primera magnitud per Moià que conserva molts dels seus elements originals, com es pot veure als croquis manuscrits fets per Josep Coma i Passarell (1875) d’aquest jardí que es conserven a l’Arxiu Històric de Moià. El seu valor històric i interès patrimonial ha motivat la iniciativa de dotar aquest espai amb una figura de protecció que permeti potenciar-lo com a recurs turístic, lúdic i de lleure de manera respectuosa, propiciant que les actuacions s’encaminin a la conservació, restauració i posada en valor del Parc i de tots els elements naturals, arquitectònics i escultòrics que el conformen. Té una extensió de 17.702 m2 en què es distribueixen dues glorietes neoclàssiques, una font modernista, monuments commemoratius «un de l’escultor Josep Clarà dedicat al tenor moià Francisco Viñas), un pou barroc, un estany amb una font de circuit tancat, camins i vegetació amb arbres centenaris de mida monumental (cedres, teixos, avets, xiprers, castanyers d’índies, roures…). El terreny fa dos nivells a què s’accedeix per dos accessos. La catalogació de protecció vol ser un punt de partida per actualitzar, regular i potenciar l’espai El Parc municipal de Moià va ser als seus orígens el jardí de la finca particular de Josep Coma, mort el 1915, paraire de professió i home de negocis. Des del 1935 és parc municipal. Aquest industrial moianès va engrandir les possessions de casa seva –cal Cristo– amb la compra el 1873 de diverses peces de terra que van constituir el seu jardí, on, a més de les flors i els arbres habituals, també tenia previst destinar una zona per a la plantació de vinyes . A aquests terrenys, Josep Coma va afegir, el gener del 1877, cinc solars estrets corresponents a la major part a l’actual plaça del Pare Francesc Sagrera, solars que estaven abandonats des de la crema de Moià del 1839. En un lateral de la seva propietat es va aixecar una fàbrica, una de les més importants de l?època a Moià. Es creu que cap al 1920 la fàbrica es va enderrocar, i en aquest emplaçament el 1977 es va construir l’Esplai per a gent gran. En morir Josep Coma el 1915 el parc va passar a l’Escola Pia, que anys després el va llogar com a casa d’estiueig a la família Ziegler. Entre els anys 1933-1935 es va formalitzar la compra del parc, promoguda per l’Associació Pro Monument a Francesc Viñas, i després de la guerra a passar a propietat municipal. D’aquesta manera, el 1934 es va inaugurar i per primer cop es va celebrar la Festa de l’Arbre Fruiter. Des del juliol del 1935 el parc es va obrir al públic, convertint-se en un espai social, de festa i d’activitat popular, on s’ha aixecat la biblioteca i altres serveis de caràcter cultural i social. Al parc destaquen dues glorietes que estan inscrites en el marc romàntic de l’antiga casa Coma. Una és de planta circular i una altra octogonal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here