El projecte del museu de la mineria de Súria s’encalla en plena crispació política

0
300

Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Súria, que tenen majoria amb 3 regidors d’ERC, 2 d’aiS, una regidora de Junts i el no adscrit Pere Requena, han tombat un dictamen proposat per l’equip de govern del PSC i el GIIS (de 6 regidors en total) per destinar 70.000 euros amb una modificació de crèdit a l’adequació d’un espai per al futur centre d’interpretació de la mineria previst al municipi, ia la museïtzació . La proposta del govern arriba en un moment delicat pel clima enrarit que es viu a l’Ajuntament en relació amb els projectes del centre de dia per a la gent gran i la biblioteca, que l’oposició vol fer parar i obligar el govern a repensar a través d’una moció que va aprovar en bloc a l’últim ple. En aquesta mateixa sessió va fer valer la majoria per impedir també que prosperés el dictamen vinculat al museu, cosa que podria deixar-ho en suspens quan la intenció del govern era poder posar-lo en marxa a finals d’aquest any. «Els motius que van donar és que no tenien prou informació del projecte per poder-lo valorar», explica l’alcalde, Albert Coberó, que nega que no se’ls hagués explicat, i insisteix que tot plegat forma part de la voluntat que diu tenir l’oposició de bloquejar fins a final de l’ordre qualsevol projecte d’aquest estil. El futur museu de la mineria de Súria es projecta com un espai ubicat a la primera planta de Casinet del Poble Vell (i amb un centre d’acollida a Cal Balaguer del Porxo) per explicar el llegat miner del municipi, vinculat a l’extracció de la sal i la potassa, mitjançant panells. Però també inclouria un itinerari per donar a conèixer llocs del patrimoni local «i altres elements com les guixeres a partir de les quals es van formar els primers nuclis, el primer pou salí, o altres punts simbòlics i d’interès» que es podrien anar descobrint amb panells i codis QR per escoltar les explicacions amb una audioguia, explica Coberó. Els 70.000 euros previstos haurien de servir per adequar la primera planta del Casinet, amb una obra mínima d’instal·lacions, climatització, antiincendis i millores del local; i també per a la museïtzació amb els panells, mobiliari i àudios en diversos idiomes. Tot i això, el projecte queda aturat «amb la idea que el puguem reconduir de cara al proper ple», apunta l’alcalde. Més crítiques per l’atur La proposta del museu s’ha dissenyat a partir d’una comissió de treball promoguda l’any 2020 pel mateix Pere Requena, ara no adscrit però que aleshores formava part del govern com a cap de files del GIIS, amb qui va trencar el passat estiu. Ell ja no hi és, però segons l’alcalde, la comissió ha continuat treballant fins a completar la definició del projecte. Ara que s’ha aturat, la mateixa Comissió ha lamentat la situació en un comunicat molt crític amb els grups de l’oposició, de qui assegura que «en tot aquest temps, cap dels seus membres es va posar en contacte amb nosaltres per interessar cessament pel projecte», i ara, «per raons que ens resulten del tot incomprensibles, que trobem inacceptables, i que només podem qualificar d?espúries, els grups de l?oposició han bloquejat el museu». Per això, «la Comissió del Museu manifesta públicament el seu desacord rotund amb aquesta actitud i espera una rectificació». Així mateix, el comitè d’empresa d’ICL també s’ha afegit a les crítiques, i en el mateix comunicat expressa «la nostra sorpresa i total desacord davant la paralització d’aquest projecte que, deixant de banda les diferències polítiques, considerem molt important per Súria», i més tenint en compte que «es troba ja en un estadi molt avançat de la seva execució».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here