Sallent recorda la figura de l’alcalde de la República Rafael Bonals

0
224

El 14 d’abril es commemora l’aniversari de la proclamació de la República Catalana fa 91 anys i, en homenatge a aquesta data, l’Ajuntament de Sallent i l’Ateneu Republicà Cogulló han volgut recordar amb un acte aquest dimecres un dels alcaldes sallentins de la època republicana, Rafael Bonals, que va governar el municipi durant el període de 1931 a 1934. L’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, ha lliurat una placa commemorativa als i les familiars i descendents de Rafael Bonals amb la presència de la regidora Neus Solà. Oriol Ribalta destacava la importància de mantenir viva la memòria «de totes aquelles persones que van lluitar per la defensa dels drets i les llibertats democràtiques de Catalunya», i ha agraït la presència dels i les familiars, que han viatjat des de diferents llocs fins a Sallent. El net de Bonals, Alfons Bonals Florit, s’ha referit al seu avi com una persona «seria», que mai no va veure «ressentit, però sí dolgut, ja que els fets que van passar durant aquest període van ser molt greus i van durar massa temps». També ha agraït el record i el gest cap al seu avi i ha subratllat la necessitat de recordar els valors polítics d’aquest període. Posteriorment s’ha fet la presentació del llibre “Rafael Bonals, alcalde republicà de Sallent”, a càrrec de Joan Tardà i Mirella Cortès, que han contextualitzat l’època republicana i han fet l’explicació del llibre. Es detalla la vida i l’obra de l’exalcalde, a més de fer constar curiositats de l’arquitectura sallentina i projectes que hi va haver en aquell moment, com ara la construcció d’un hospital d’asil o la proposta de fer un pantà a Cabrianes. Aquesta jornada s’emmarca dins dels actes de commemoració dels alcaldes que van governar Sallent durant la República Catalana (1931-1939), que es van iniciar el passat any. El juliol de 2021 es van lliurar les plaques als familiars de Jaume Caballol i Magí Oriol, enterrats al cementiri de Sallent. Ara només queda l’homenatge a Pere Andorrà (1931-1934), que va haver d’exiliar-la a França i hi va morir, ia Pere Perarnau (1931). Una altra de les actuacions va ser el 14 d’abril del 2021, ja que es van col·locar cartells amb el retrat dels cinc alcaldes a diferents llocs de Sallent. La figura de Rafael Bonals Rafael Bonals va ser alcalde de Sallent a partir de l’abril del 1931. El seu mandat va ser el de consolidació de tot el projecte republicà i democràtic que vindria els anys següents. Així mateix, va haver de bregar amb el problema de les mines de potassa i als constants atacs per part dels sectors més radicals de la CNT-FAI, principal conflicte de tot aquest període. També va fer front als problemes laborals que afectaven la població i la conducció d’aigües potables dins de la població. Bonals va deixar la seva candidatura a les eleccions municipals del febrer del 1934, però es va quedar com a regidor d’ERC, amb el govern de Magí Oriol. Al final de la Guerra Civil i amb la victòria del bàndol franquista, va haver d’exiliar-se i mai va tornar a Sallent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here