L’ambient carameler torna a conquerir els carrers amb molta gent i les colles ampliades

0
72

Bastoners, panderetes, trompetes, cascavells, i sobretot centenars de veus de petits i grans s’han tornat a deixar sentir fort aquest cap de setmana, i especialment aquest diumenge a diverses poblacions de la Catalunya Central. Les caramelles de Pasqua han ressonat per tot arreu i han omplert carrers i places tant o més que abans de la pandèmia, com és el cas de Súria o Callús, on organitzadors i colles acomiadaven les actuacions d’aquest migdia satisfetes per l’afluència de públic, i després d’haver desplegat tot el seu repertori amb una quantitat de caramelers més gran que mai per la forta demanda que han tingut noves incorporacions de nens i nenes que no s’havien pogut apuntar els anys de pandèmia. Públic, cantaires i dansaires s’han lliurat com mai a la festa malgrat la solana gairebé de ple estiu que queia al migdia. A Súria han estat prop d’un miler els caramellaires que al matí ja animaven el Poble Vell, i que després baixaven al nucli urbà per oferir diverses actuacions per separat a diversos punts del centre i dels barris més propers, fins al ball comú, que cap a les 3/4 de 2 del migdia omplia a vessar la plaça de Sant Joan. De fet, l’ambient als carrers s’havia mantingut des de primera hora, ia mig matí, tant les terrasses com l’interior dels bars que hi ha al llarg de la carretera per on anaven actuant els grups ja eren un tap de gent. Aquest any, Súria estava de celebracions, amb els 20 anys de l’Aliació Infantil de l’Agrupació Sardanista, els 50 de la Juvenil del Foment Cultural, i els 60 dels bastoners de l’Agrupació Sardanista. L’Altatxu va fer 20 anys l’any passat, però no ha estat fins ara que els ha pogut gaudir al carrer. Entre l’humor i la crítica A Súria, els caramellaires han compartit protagonisme amb les escarpades dels trabucaires del Tro Gros, i mentre uns dansaven, altres oferien un repertori de cançons ben treballat, a cavall de l’humor i la crítica, des de versions adaptades del Ai mare de Rigoberta Bandini, fins a al·lusions directes a les picabaralles polítiques que hi ha l’Ajuntament pel futur de l’espai de Cal Pau i els equipaments municipals, o també a la guerra d’Ucraïna. A Callús, el bon ambient també s’ha respirat des del matí, amb la sortida dels grups pels carrers de la vila i la tradicional ofrena de flors als balcons amb les ballestes. Un dels moments àlgids ha estat la cantada conjunta que s’ha fet a les 11 davant de l’Ajuntament, que també s’ha omplert de gom a gom, i que ha culminat amb el cant de la Sardana de Callús i les actuacions infantils. El relleu està assegurat El parèntesi de dos anys de pandèmia no només s?ha notat amb les ganes de tornar a omplir els carrers, sinó que també ha transformat part de l?estructura dels grups, que han eixamplat la base. I és que els nadons o els que encara eren massa petits per introduir-se a les caramelles el 2019, ara han crescut i ara ja s’han pogut apuntar, cosa que ha disparat la demanda per formar part de , i això s’ha notat d’una generalitzada en tots els grups que tenen el seu vessant infantil. A Callús, el grup dels petits s’ha arribat a doblegar i ara s’acosta al centenar de membres, ia Súria, el boom de demanda infantil també s’ha deixat notar, tant als grups infantils de l’Agrupació Sardanista com del Foment Cultural , il?Altatxu ha oficialitzat aquest any la segona generació del grup, amb dues formacions infantils de més d?una quarantena de membres, tots ells fills dels grans que van formar l?entitat fa 21 anys. Aquest cap de setmana també han celebrat caramel·les desenes de poblacions de les comarques centrals, des de Solsona, fins a Berga, Manresa, Cardona, Sant Frutós, Sant Vicenç, Navàs, Fonollosa, o Castellbell i el Vilar, entre tantes altres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here