Sallent ha més que doblegat el reciclatge en vint dies de contenidors amb xip

0
21

Quan encara no fa un mes que Sallent va implementar el nou sistema de recollida selectiva amb contenidors amb xip, el reciclatge al conjunt del municipi s’ha doblat, passant del 30% a uns nivells d’entre el 70% i el 75%, segons dades facilitats per lAjuntament a partir de lavaluació que ha realitzat el Consorci del Bages per a la gestió de residus. L’Ajuntament va adoptar aquest nou model la tercera setmana de març, i des de llavors els veïns han de separar la fracció orgànica de la fracció resta i llençar-la a les escombraries el dia que toca mitjançant un sistema de control d’accés i identificació dels usuaris mitjançant una targeta per família que cal utilitzar per poder obrir els contenidors. De fet, el de color marró (per a l’orgànica) es pot utilitzar cada dia, però la fracció resta (contenidor gris) només es pot llençar els dilluns o dijous, segons hagi escollit cada família. La resta de contenidors són de lliure accés com ja ho eren abans. Aquest nou model, segons dades del Consorci, ha fet que en tres setmanes s’hagi notat un gran canvi en el comportament dels usuaris, fins al punt que durant aquest mes d’abril ja s’han recollit 14,82 tones. orgànica, que representen el 157% més que les 5,76 tones que es van recollir al gener, per exemple. En canvi, la fracció restant ha disminuït el 73% i ha passat de les 73,05 tones recollides al gener a les 9,94 d’aquest abril. Si a tot això s’hi afegeix el plàstic, el paper i el vidre, els nivells de reciclatge han pujat fins a una xifra d’entre el 70% i el 75% del total, i amb el sistema anterior era al voltant del 30%. Davant d’aquestes dades, l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, s’ha mostrat molt satisfet per la millora, agraint al conjunt de la ciutadania la seva contribució: «Creiem que amb aquest sistema aconseguirem les millors xifres que podíem tenir i que Sallent es converteixi en un municipi amb molta més consciència ambiental». Tanmateix, també hi ha conductes incíviques que l’Ajuntament ja ha començat a identificar. De moment, s’avisa les persones que incorren, però amb vista al proper ple del mes de maig es preveu aprovar un reglament sancionador per a qui no compleixi la normativa. Pel que fa a les màquines expenedores de bosses, ja estan instal·lades però no estan llestes, i no es preveu que entrin en funcionament fins al proper 21 de maig. Serà a la plaça d’Anselm Clavé i al pavelló. El proper, el Pont de Vilomara Com ha fet Sallent i altres municipis de la comarca, el Pont de Vilomara també implementarà properament el sistema de contenidors tancats i d’accés amb una targeta. L’Ajuntament ho preveu de cara a mitjans del proper mes de maig. Mentrestant, ja s’ha habilitat un punt informatiu perquè els ciutadans puguin recollir els kits amb el material i les targetes electròniques amb què hauran d’obrir els contenidors. Fins al 22 d’abril estarà habilitada la Casa de Cultura de 2/4 d’11 a 2 i de 2/4 de 5 a 8 (excepte del 15 al 18 d’abril i els diumenges, tancat). També s’habilitarà el Casal de Rocafort, el 24 d’abril, de 2/4 d’11 a 2, i el 25 d’abril, de 2/4 d’11 a 2 i de 2/4 de 5 a les 8.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here