Balsareny reviu els actes més tradicionals de la festa de Sant Marc

0
39

Balsareny ha tornat a viure la festivitat de Sant Marc amb tota la seva esplendor. Després de suspendre’ls fa dos anys i fer-ne una versió reduïda l’any passat, els balls i danses tradicionals, amb el de la faixa com a més característic, han omplert la plaça del davant de l’església com en les grans ocasions. Amb la celebració dels actes en honor al patró del poble, aquest dilluns es posa punt final a la festa major d’aquest any. Un sonor repic de campanes, a càrrec dels Campaners de Balsareny, anunciava al migdia que al poble era festa gran. Era el preludi de l’inici dels balls i les danses tradicionals, una de les cites més arrelades del municipi bagenc, que tornava a celebrar-se amb tota normalitat després de la pandèmia. Amb l´acompanyament de la Cobla Principal de Terrassa, els dansaires dels Pastorets de Balsareny han estat els encarregats d´obrir el ball amb el ball d´homenatge. Els han seguit els bastoners de l’escola amb balls com La marcha, El picotí o La picaseia, per donar pas a danses populars com el Ball de la civada o La Bolangera. Els grups de gegants i grallers tampoc no s’han perdut la festa fent ballar la imatgeria gegants de la població. El moment més esperat, però, ha estat el del singular ball de la faixa protagonitzat pels alumnes de 5è de l’Institut Escola Guillem, que ha tingut el seu punt àlgid quan un dels balladors de cada cercle ha fet l’anomenada figuereta, és a dir dir, la vertical suportant tot el pes amb el cap, amb la faixa de coixí, mentre li dura la resistència. L?actuació va desfermar els aplaudiments del públic assistent a la plaça. Les danses han acabat amb un ball conjunt dels gegants i sardanes. Prèviament, al matí, s’havia fet la benedicció del Panellet de Sant Marc i el tradicional repartiment del panet, a càrrec de la pagesia de Balsareny. Amb les activitats del dia del patró del municipi també es tanca el programa d’actes de la festa major.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here