Montserrat acomiada el monjo i intel·lectual Josep Massot

0
79

L’abadia de Montserrat ha acomiadat aquest dimarts al matí el monjo i destacat intel·lectual Josep Massot i Muntaner, que va morir diumenge a la matinada a l’edat de 80 anys. La cerimònia celebrada a la basílica ha estat presidida pel Prior de Montserrat, Bernat Juliol, ja que el pare abat Manel Gasch estava confinat per còvid. El funeral ha reunit nombroses personalitats entre les quals hi havia la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. Durant l’homilia el pare Bernat Juliol ha destacat que Massot “va treballar incansablement per l’expressió més sublim de l’ànima d’un poble: la llengua i la literatura” i que ser monjo de Montserrat va ser “l’eix que va donar sentit i que va inspirar tot el seu llegat ingent”. Ho ha definit també com “un amant de la paraula”, humana i divina. Josep Massot portava 57 anys monjo i 50 sacerdot. Entre altres facetes destacades, era el director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, va col·laborar Amb l’edició de la Gran Enciclopèdia Catalana i va dirigir el Diccionari de Literatura Catalana, el 1996 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 1997 amb el Premi Nacional de Cultura Popular, també va rebre el 2012 el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Massot va néixer el 1941 a la ciutat de Palma, va estudiar Filologia romànica a la Universitat de Barcelona, ​​on es va llicenciar el 1963, ampliant els seus estudis de filosofia i teologia a Alemanya. us Estudis Universitaris Catalans de l’Institut d’Estudis Catalans. Com a monjo, va ingressar a l’ordre benedictina del Monestir de Montserrat el 1962, i va ser ordenat prevere el 1972. Des del 1971 va ser nomenat director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Va ser un dels monjos que va acompanyar la tancada d’intel·lectuals a Montserrat del 1970, germen de l’Assemblea de Catalunya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here