Una campanya reforça els protocols a favor d’un lleure més saludable al territori

0
236

Intentar avançar els horaris d’inici i final de festes i concerts, evitar activitats del tipus cercatasques que fomentin el consum d’alcohol o promoure les barres on se serveixin begudes sense graduació. Són algunes de les mesures que proposa la campanya Joves i Oci Saludable, que ha desenvolupat una comissió tècnica amb diversos agents implicats en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública a la Catalunya Central, i que ahir es va presentar a la seu de la delegació del Govern, a Manresa, davant de diversos agents de salut, representants d’administracions locals i organitzadors de festes populars. De fet, es tracta d’una campanya adreçada als promotors d’aquestes festes, amb la idea de proporcionar eines que els serveixin per reduir i moderar el consum de substàncies addictives (especialment alcohol) entre els joves. Són mesures que ja existien, però que es volen reforçar, i ara es recullen, s’ordenen i es proporcionen amb un instrument de fàcil accés com és la pròpia web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que també inclou experiències que s’han pogut desenvolupar en aquest sentit a nivell local, algunes de la Catalunya Central. La guia pretén tractar la qüestió del lleure saludable mitjançant recomanacions i mesures per dur a terme abans, durant i després dels esdeveniments festius. Abans de la festa, per exemple, es proposa la creació d’una taula de coordinació dels agents implicats que, entre altres coses, acoti i limiti horaris i programi activitats alternatives que no incitin al consum; l´organització de xerrades i tallers de conscienciació ciutadana; la formació de dispensadors de les barres perquè tinguin clar quan és recomanable que no serveixin alcohol, o controls dinspecció. Durant la festa, es recomana establir un protocol de mesures preventives de violències sexistes, que hi hagi barres de beguda sense alcohol i espais de descans, proporcionar aigua i menjar, o habilitar transport per arribar i marxar de la festa. Finalment, com a mesures per al després, hi ha una recollida de dades i una valoració final. Dels Àngels de Nit a la Patumaigua, per fomentar el consum responsable Les mesures que ara es proposen mantenen i en reforcen d’altres que s’han anat aplicant. Un dels exemples més estesos són els Àngels de Nit, persones vestides d’àngels que recorren festes i locals d’esbarjo per conscienciar sobre el consum responsable. També la Patumaigua, que fomenta el consum d’aigua per Patum, o una indicació de les fonts de la ciutat que es va fer a Igualada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here