Callús torna a 1900, amb el tèxtil de motor

0
275

Callús reviurà el diumenge, 1 de maig, l’època de màxima esplendor del tèxtil del municipi. La població farà un salt l’any 1900, i concretament al dia de la inauguració de la darrera gran fàbrica de riu, la Fàbrica Nova. La indústria tèxtil de Callús va ser un dels puntals del poble al llarg dels segles XIX i XX, les fàbriques del municipi es van especialitzar en la filatura, un procés que transformava en fil el cotó, després el fil ja estava llest per esdevenir teixits. Les dones que treballaven en aquesta indústria, les filadores, són el punt de partida de la Fira de les Filadores de Callús, que se celebrarà diumenge. Serà la segona edició d’una mostra que va néixer el 2019 amb la voluntat de fer memòria del moment en què el poble va consolidar la fesomia contemporània. Per a la recreació d’aquests fets, uns setanta actors donaran vida a les treballadores de la fàbrica, als industrials, als militars, als sindicalistes, als escolars o al capellà. Durant tot el matí es representaran escenes que mostraran la quotidianitat de l’època: l’aguacil, l’entrada a la fàbrica, la taverna, l’arribada en carro dels senyors i militars, l’amo, el capellà i la dida, el cosidor , la sortida de la fàbrica i la inauguració i el míting. Les presentacions aniran a càrrec del Grup de Teatre de Callús, i amb la participació de Jordi Pesarrodona i de figurants del poble que també prendran part a la Fira de les Filadores posant-se a la pell de personatges històrics. A més, els assistents, callusencs i visitants, també poden anar vestits d’època per passejar-se al mig de les parades ambientades per a l’ocasió. Hi haurà una vintena d’alimentació i artesania, i s’estendran al llarg de la carretera de Cardona, des de primera hora del matí fins a les 2 del migdia. La festa acabarà amb cants corals al costat del Llobet, i després, esmorzar popular. La coral, l’escola de música, l’agrupació de teatre, els geganters i el grup de puntaires són algunes de les entitats del Callús que participen activament a la Fira de les Filadors. L’Ajuntament de Callús anima tothom a participar i gaudir de les propostes que s’han programat, així com dels productes i serveis del comerç local, que també obrirà portes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here