La CUP de Santpedor presenta una moció per garantir el dret a la vivenda

0
65

La CUP de Santpedor presentarà, al proper ple ordinari de l’Ajuntament de Santpedor que se celebrarà dimarts que ve, una moció per impulsar l’habitatge al municipi. La proposta ha de servir perquè l’Ajuntament actuï de forma activa per abaratir preus al mercat de lloguer, així com oferir alternatives que permetin als veïns del poble accedir a habitatge digne i assequible. Una de les propostes destacades és la creació d’una bossa d’habitatge que permetria als propietaris posar a disposició de l’Ajuntament habitatges buits perquè els gestioni a través de lloguers assequibles, masoveria urbana, compartició de pis o altres alternatives a la compra o lloguer tradicionals. A canvi, el Consistori oferiria garanties de pagament i manteniment, ajuts a la rehabilitació dels immobles o bonificacions fiscals. Aquesta borsa s’hauria de gestionar a través d’una Oficina Local d’Habitatge, un òrgan que no existeix a Santpedor, però sí a altres municipis com Artés o Navàs. A més, l’oficina serviria per assessorar jurídicament els veïns de Santpedor sobre els seus drets com a llogaters, oferir vies de mediació en conflictes entre llogaters i propietat, i fer un seguiment sobre l’accés a l’habitatge a Santpedor. D’altra banda, la moció també proposa mesures per pressionar els propietaris de pisos aturats amb recàrrecs a l’IBI i sancions específiques perquè els posin al mercat immobiliari a preus assequibles. El text també insta el consistori a estudiar canvis al POUM per incrementar els futurs habitatges de protecció oficial, així com fomentar l’augment del parc immobiliari públic i models de promoció cooperativa d’habitatges. A Santpedor, les opcions de vivenda de lloguer són escasses ia preus cada cop més elevats. La CUP exposa que segons dades de la Diputació de Barcelona i l’IDESCAT, a Santpedor el cost mitjà del lloguer s’ha encarit un 27.5% en els darrers 5 anys, situant-se al 524,61€/mes el 2021. D’altra banda , en el mateix període l’IPC a Catalunya s’ha incrementat només un 7,6%. Aquesta situació afecta sobretot la joventut, que es veu obligada a buscar opcions a altres municipis. De fet, en els darrers 10 anys la població de 25 a 34 anys s’ha reduït a la meitat a Santpedor (IDESCAT). Per aquest motiu, un altre dels acords de la moció és declarar Santpedor àrea amb mercat d’habitatge tens.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here