La Fira dels Matiners omple Avinyó després del parèntesi de la covid

0
54

38 La Fira dels Matiners d?Avinyó del 2022 La Fira dels Matiners d?Avinyó ha tornat aquest amb tota la seva essència després d?un parèntesi obligat per la covid i que va fer que l?any passat només es duguessin a terme alguns actes molt puntuals. I en tornar ha tingut un gran èxit de convocatòria. El migdia ha estat un dels moments més àlgids tant per les activitats que s’han realitzat com també per l’afluència de públic vingut de tota la comarca i que s’ha concentrat principalment a la plaça Major. La fira, que mobilitza uns 200 veïns del municipi, suposa un retorn al segle XIX, a l’època de les guerres carlines -en concret a la guerra dels Matiners-, on s’enfrontaven carlistes (conservadors) i liberals (isabelins). El viatge cap al passat, els dies 15 i 16 de novembre de 1848, s’iniciava amb un casament els nuvis del qual recorregueren el centre del poble. A la plaça Major és on es va fer el ball de llances -format per cinc danses diferents- en honor a aquests nuvis i tot seguit el convit tenia lloc a la torre Abadal, una de les joies modernistes d’Avinyó, de la qual ahir es podien visitar els jardins. No obstant això, l’alegria del casament quedava ràpidament interromput per l’arribada de les tropes i amb l’assalt, per part de l’exèrcit isabelí de la torre dels soldats, que la van arrabassar als carlins. Va ser aleshores quan es va poder comprovar quin era el funcionament d’aquestes torres que estaven disposades en xarxa pel territori. Els missatges, que eren visuals, estaven xifrats sortien d’una torre i les altres l’anaven repetint fins a arribar a la torre de destinació. Tot seguit, l’aula de Música i els nens de segon i tercer de l’IES Barnola, han fet la dansa dels matiners. També al migdia s’ha fet el dinar dels Matiners ia la fira continua a la tarda amb diferents actes. També, durant tot el dia, han estat un èxit les visites al soterrani de Cal Verdaguer on es poden descobrir les botes, les tines i els diferents utensilis del segle XIX per fer vi i alguns dels quals van estar operatius fins fa una vintena. anys. I tot això es completa amb la presència de prop d’una quarantena de parades a la fira. Podeu trobar productes d’alimentació i artesania. L?alcalde d?Avinyó, Eudald Vilaseca feia un balanç molt positiu de la jornada. Remarcava que «la gent tenia moltes ganes de fira» i «tot ha anat molt bé», encara que l?onada de còvid del gener, que és quan es comença a preparar el certamen «va dir una mica les coses».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here