La consellera Jordà presenta a Sant Salvador una línia dajuts de 15 milions en millores de camins rurals

0
199

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obrirà en els propers dies una nova línia d’ajuts de 15 milions d’euros, distribuïts en 5 milions durant els anys 2022, 2023 i 2024, a millorar infraestructures viàries d’accés a nuclis rurals habitats, a serveis bàsics ia explotacions agràries a àrees rurals ia comarques de muntanya. Així ho ha anunciat aquest dijous al matí la consellera Teresa Jordà des de la finca d’Urpina de Sant Salvador de Guardiola, que ha posat com a referent del tipus d’entorns que poden ser beneficiaris d’aquests ajuts. Es tracta de la línia d’ajuts més important que ha impulsat en els darrers anys aquest Departament en aquest àmbit, i es preveu que beneficiï més de 600 municipis de menys de 5.000 habitants al conjunt de Catalunya. Amb l’arranjament de camins es vol dotar el territori rural català d’una xarxa de camins que permeti afavorir la diversificació de l’activitat productiva, disminuir els temps de desplaçament, facilitar desplaçaments més ràpids i assegurances als serveis bàsics, millorar les condicions d’accés a les explotacions agràries, ramaderes i forestals i fomentar les relacions humanes amb el manteniment de festes i tradicions, així com daccés a punts singulars dinterès turístic, cultural o natural. Jordà ha explicat que “amb aquests ajuts volem garantir l’accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat a tot el territori per evitar en tant que sigui possible el despoblament i un desenvolupament més sostenible, i assegurar l’equilibri territorial i la cohesió social”. En aquest sentit, la consellera ha reivindicat els camins rurals com “una autèntica xarxa capil·lar i transversal que articula el territori i que també vehicula una part important de l´accés als serveis bàsics, l´activitat social, agrària i econòmica”. La titular d’Acció Climàtica ha finalitzat afegint que “amb aquesta línia d’ajudes reforcem i comencem a materialitzar el compromís del Govern pel desenvolupament rural del país, que es veurà reflectida amb l’aprovació dimarts que ve de l’Agenda Rural de Catalunya”. ajudes podran ser per a la realització d’obres d’ampliació i de seguretat dels camins, així com per a la seva conservació.L’import màxim per al primer tipus d’actuació no podrà superar els 100.000 euros, i pel segon, els 40.000. ara el topall era de 30.000 subvencionables per actuació.La subvenció per a totes les actuacions previstes serà del 90% del cost per a municipis amb menys de 1.000 habitants, del 80% per a municipis de 1.000 a 3.000 habitants i del 70% per a municipis amb més de 3.000 habitants La majoria de camins rurals es concentren a les comarques rurals Es consideren municipis de comarques rurals els que tenen una densitat de població inferior a 100 ha/km2. luña, 22 de les 42 comarques, amb el 58,8% de la superfície i el 7,9% de la població, es consideren rurals. Són aquestes comarques, al costat de les de muntanya, on l’actuació i la inversió pública són més necessàries.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here