El primer protocol d’abordatge de les violències sexuals del Bages coordinarà tots els agents implicats

0
124

La ciutat de Manresa i la comarca del Bages disposen, per primer cop, d’un protocol específic per a l’abordatge de les violències sexuals. El document estableix les bases perquè tots els agents implicats en l’abordatge d’un cas de violència sexual sàpiguen com han d’actuar. Així, el pla servirà per coordinar la resposta a un cas de violència sexual entre tots sectors implicats. El primer protocol d?abordatge de les violències sexuals a Manresa i el Bages va ser presentat aquest divendres en el marc d?una jornada encarada a professionals de tots els sectors implicats. El document ha estat elaborat per un grup de treball format per representants i serveis de l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, el SIE de Manresa, els departaments de Salut, Educació, Empresa i Treball i Drets Socials de la Generalitat, el Institut Català de la Salut (ICS, Althaia, les policies locals del Bages, els Mossos d’Esquadra, la fiscalia, els jutjats de violència sobre la dona, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), el Col·legi d’Advocats de Manresa i la delegació local del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. A més, el grup de treball ha comptat amb el suport tècnic de l’entitat feminista Creació Positiva, que li ha donat forma al document. Cruz Mas, ha destacat en la presentació del protocol que aquest és un document per donar resposta a les agressions sexuals però sempre posant les dones al centre. En aquest sentit Cruz explica que les actuacions co templades en el protocol “giren al voltant davant de les necessitats de la dona”. Cruz també va destacar el concepte d’interseccionalitat. “No podem tractar igual una dona que ha patit violència masclista que és migrada, que una dona gran o una dona amb diversitat sexual”, va dir. En aquest sentit, el protocol contempla respostes pels diferents casos. La consellera comarcal de l’Àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, Àdria Mazcuñán, va destacar els objectius d’aquest pla com ara reforçar la tolerància zero, mostrar el suport institucional i dels professionals a les supervivents de les violències masclistes i al seu entorn, determinar les actuacions i els principis que hauran de seguir totes les intervencions des de la primera atenció fins a la recuperació, consensuar informació clau en casos d’agressions recents o que es desvetllen actualment i consensuar derivacions i criteris que han de tenir en compte les professionals de la xarxa de violència masclista i altres agents del territori. La representant de l’entitat Creació Positiva, Nieves Calvo, va destacar que el protocol té en compte l’actualització de la llei catalana del dret a les dones a eradicar la violència masclista, que es va aprovar el 2020. En aquest sentit, una de les novetats més destacades és que el protocol articula les intervencions en dones, nenes i adolescents així com dones, nenes i adolescents transgènere. Un protocol sorgit de les violacions del 2019 L’elaboració d’aquest protocol neix arran de la sacsejada que va suposar per Manresa i per tota la comarca del Bages els casos d’agressions sexuals que es van produir el 2019 a la capital comarcal. Aquests casos van tenir un gran impacte a l’àmbit institucional i ciutadà. Per aquest motiu, el juliol del mateix any, l’Ajuntament de Manresa es va comprometre, de manera unànime, a elaborar un protocol específic per abordar les violències sexuals que ja és una realitat. El protocol s’ha treballat durant dos anys i va ser aprovat per unanimitat a finals del 2021 per l’equip comarcal d’abordatge a les violències masclistes del Bages i pel Consell Municipal de la Dona. El 2022 es va aprovar al ple de Manresa. A més de la presentació del protocol, la jornada que s’ha celebrat avui a l’Espai Plana de l’Om, amb uns 160 inscrits, ha acollit una ponència sobre el marc conceptual de les violències sexuals i l’exposició de tres casos pràctics d’aplicació nou protocol.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here