Jordà anuncia des de Sant Salvador 15 milions d’ajuts a camins rurals

0
234

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obrirà els propers dies una línia d’ajuts de 15 milions d’euros, distribuïts en 5 milions per anualitat d’aquí al 2024, destinats a la millora d’infraestructures viàries d’accés a nuclis rurals habitats, a serveis bàsics i explotacions agràries a àrees rurals ia comarques de muntanya. Així ho va anunciar ahir la consellera Teresa Jordà des de la finca Urpina que la Fundació Ampans té a Sant Salvador de Guardiola, i la que va posar exemple pel tipus d’entorns que poden ser beneficiaris d’aquestes ajudes. La consellera va visitar la finca acompanyada del president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez, i d’altres personalitats, i va assegurar que es tracta de la línia d’ajuts més important que ha impulsat en els darrers anys el departament en aquest àmbit. Es preveu que beneficiï més de 600 municipis de menys de 5.000 habitants al conjunt de Catalunya. En concret, podran ser beneficiaris els municipis de muntanya o pertanyents a comarques de muntanya, així com d’àrees rurals, però tots han de tenir una densitat inferior als 100 habitants/km2, i el seu padró global no pot superar els 5.000 . La consellera va explicar que al conjunt de Catalunya, 22 de les 42 comarques existents, amb el 58% de la superfície, i el 7,9% de la població, es consideren rurals. Són municipis que requereixen aquesta inversió en camins «que conformen l’autèntica xarxa que vehicula el territori», va apuntar Jordà, i va recalcar la necessitat d’assegurar-ne la viabilitat «per millorar la qualitat de vida, l’activitat de l’entorn rural i la cohesió social» . I tot això, va afegir, també amb l’objectiu de «garantir l’accés als nuclis, afavorir la mobilitat i evitar el despoblament mitjançant un desenvolupament sostenible». La subvenció per a totes les inversions previstes serà del 90% del cost per a municipis de menys de 1.000 habitants, del 80% per a municipis dentre 1.000 i 3.000 habitants i del 70% per als de més de 3.000 persones. La consellera va emmarcar l?anunci d?ahir a l?Agenda Rural de Catalunya que ha de servir de referent de les polítiques de l?administració els pròxims anys, i que s?aprovarà dimarts. Un màxim de 140.000 euros per municipi en dos paquets dactuacionsEl pla dajuts que el departament obrirà en els propers dies es destinarà a dos paquets diferenciats dactuacions, als quals podrà optar cada municipi de forma separada. D’una banda, seran per a obres d’ampliació, millora o adequació de camins ja existents però que s’han deteriorat i això afecta la circulació i la seguretat viària; o bé actuacions més puntuals com l’estabilització de talussos, modificacions de traçat, la instal·lació de tanques de protecció, o la senyalització i pavimentació de camins de terra que donen accés a pobles habitats. D’altra banda, hi haurà un paquet d’ajuts destinats a tasques de manteniment per conservar la qualitat dels camins. Cada paquet estarà supeditat a una quantitat diferent dajuts, que es distribuiran en base a un ordre de concurrència competitiva , en funció de qüestions com el tipus de sol·licitud o la densitat de població de cada municipi. En qualsevol cas, l’import màxim d’ajuts per al primer tipus d’actuacions no podrà superar els 100.000 euros per municipi, i per les sol·licituds que s’incloguin al segon paquet d’accions, l’import màxim no podrà ser de més de 40.000 euros també per a cada municipi. Fins ara, el topall eren 30.000 euros subvencionables per a cada actuació.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here