La calor extrema posa en perill la collita d’ordi i blat a la Catalunya central

0
230

«Aquelles espigues que s?han daurat ja han acabat el seu creixement». Josep Guitart, coordinador d’Unió de Pagesos (UP) al Bages, veu amb molta preocupació l’efecte que estan causant les altes temperatures dels últims dies sobre els camps de cereals i, fins i tot, en algunes zones com al nord del Solsonès, els de farratge. Els camps han perdut el verd intens que els havia atorgat les pluges d’abril, per tenyir-se ara d’un groc que indica el final del cicle de creixement. A la Catalunya central, la producció principal és de blat, ordi i colza. Les dues primeres assegurances han patit l’impacte de la sequera. En el cas de la colza, que va lleugerament més avançada, cal veure com està, segons els responsables d’UP. Joan Vidal, coordinador del sindicat a Anoia, considera que els camps, aquests darrers dies, estan perdent uns 100 quilos de producció per hectàrea diària. A la seva zona, cada hectàrea pot arribar a donar uns 3.500 kg o 4.000 kg, i, en aquests moments, potser s’ha reduït la productivitat del camp en uns 1.500 kg. Una xifra superior al 30%. Es fa difícil arribar a conclusions categòriques en aquests moments, sobretot tenint en compte que avui i demà hi pot haver temperatures extremes sobretot tenint en compte que estem al mes de maig. «Els últims anys ja hem tingut temperatures extremes al juny i al juliol, però és que ara les tenim al maig. Aquest any no hi ha hagut primavera», es lamenta Joan Vidal. «Els camps no tenen saó». I aquest és un dels problemes que han agreujat els efectes de la calor. Les pluges del març, i sobretot el mes d’abril, va semblar calmar la preocupació que tenien molts pagesos per la sequera que hi havia hagut durant els mesos d’hivern. Amb l’aigua caiguda, el blat i l’ordi van tenir una bona fase de creixement, explica Guitart, que es tractava però de la conseqüència d’una humitat superficial. La humitat de més profunditat era molt baixa, insuficient per actuar com a reserva si arribava un període de sequera. I ja hi som. De ple. «Els camps no tenen saó», afirma Guitart. Comparteix aquesta opinió Vidal, que compta amb un exemple el que viuen les plantes. «Veiem que a diferents pobles comença a haver-hi problemes amb els aqüífers, no hi ha aigua. Doncs la terra és igual. Li manca la humitat més profunda», diu. Els pagesos es preocupen per la sequera, que es veu a primera vista quan es miren els camps. El groc que substitueix el verd, en alguns llocs del tot, en altres parcialment, n’és la prova. El que encara no saben és quina serà l?afectació final. Guitart i Vidal veuen que hi haurà molts pagesos que hauran de recórrer a les assegurances. En aquests moments, el pagès ja sap que ha d’assegurar les collites, perquè s’han incrementat els costos de producció i, també, el risc. I en aquesta zona i en les darreres dècades és habitual que hi hagi situacions de pèrdues. Rosa Calsina, coordinadora del sindicat a la Catalunya central, afegeix que, «a banda de la temperatura, circula un aire calent que afecta molt les plantes». Es lamenta que les darreres pluges havien fet créixer esperances entre el sector, però en aquests moments ja es veu que van ser insuficients. Vidal afegeix que han estat irregulars, localitzades, de vegades. Aquest factor, afegit que les terres també són diferents, fa difícil arribar a conclusions que puguin reflectir la realitat de tot el territori. De tota manera, com diu Josep Guitart, «és evident que està restant cada dia». I que «el pitjor encara ha de venir», afegeix amb referència als dos dies de calor que esperen. “Hi ha molta preocupació” entre el sector, assegura. Els agricultors consultats veuen més que probable que s’hagi d’avançar la sega, que en aquestes zones sol ser els dies previs al dia de Sant Joan. No es tracta dun problema en la data. El que un avenç comporta és que possiblement els grans estan menys plens. Com explica Vidal, quan la planta perd la verdor, el gra deixa de créixer. Després dels mesos de pluja escassa a l’inici del creixement del blat i l’ordi, els camperols no comptaven amb tenir una collita extraordinària, però sí una producció «normal», cosa que a vegades anomenen «salvar la collita», en un any amb increment de costos i preus, en general. Hauria estat millor que aquest any la producció a Catalunya i l’Estat hauria estat bona. Som un país deficitari en producció de cereal, l’hem d’importar, i als països excedentaris com Ucraïna i Rússia hi ha problemes de tots coneguts per l’enfrontament bèl·lic. Els preus del cereals s’han incrementat i, per tant, era possible somiar un any per fer negoci, però la calor ha enfonsat aquestes previsions. Vidal no veu clar què pot passar amb els cereals. «Es patirà a tot el món. Cada dia hi ha més països que tanquen fronteres, i el que no tanca és perquè no té producció. El responsable d’Unió de Pagesos al Bages també indica que, a banda del blat i l’ordi, podria ser que si la sequera perdura o s’aguditza, hi hagués també problemes per a les zones de pastura i farratge, perquè en aquests moments l’increment de les temperatures afecta el conjunt del país. I com a agricultura i bosc a casa nostra van de la mà, els camperols estan tan preocupats per la collita com pel risc d’incendis, en una primavera que s’assembla a la dramàtica de l’any 1994. Fins als 35ºC de màxim L’episodi extraordinari d’altes temperatures tindrà dos dies més de presència a la Catalunya central, com a mínim, dissabte i diumenge. Caldrà veure com evoluciona la meteorologia a partir de la setmana que ve. Avui, dissabte, els termòmetres es mouran entre els 35ºC de màxima i els 12ºC de mínima a Manresa; els 35 ºC i els 11 ºC a Igualada; els 31ºC i els 11ºC a Moià; els 32ºC i els 16ºC a Berga; els 34ºC i els 12ºC a Solsona; els 27ºC i els 11ºC a Puigcerdà, i els 33ºC i els 12ºC a la Seu d’Urgell. Hi haurà núvols que, puntualment, taparan el sol a punts del Solsonès, el Berguedà, la Cerdanya i l’Alt Urgell durant el matí. Tot i això, amb el pas de les hores aniran trencant-se.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here