Els joves de la Catalunya Central descansen menys temps del prescrit

0
277

Els adolescents de les comarques de la Catalunya Central dormen un nombre d’hores notablement inferiors al recomanat per poder tenir un bon rendiment físic, mental i emocional. És una realitat que posen de manifest les xifres facilitades pel Departament de Salut amb què ha treballat l’equip del programa Fes-ho bé, recollides pel projecte DESKCohort que lidera la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Un programa que pretén, precisament, conscienciar la població que dormir bé és molt important per tenir un bon estat de salut i elabora unes pautes amb les recomanacions principals per aconseguir un somni reparador. Segons aquestes dades (del 2020) extretes d’enquestes realitzades a una mostra de 7.228 adolescents entre 12 i 18 anys escolaritzats a centres de la Catalunya Central, no s’arriba a les 9 hores recomanables. De fet, la mitjana d’hores que dormen els adolescents no arriba ni a les 8 hores entre setmana (7,94 h de mitjana). Les noies (amb 7,91 h) dormen menys que els nois (amb 7,97 h) de mitjana. També s’observen diferències segons l’edat. A segon d’ESO (12 anys) és quan dormen més (8.35 h), però a mesura que augmenta l’edat, també disminueix la quantitat d’hores adormides. A quart d’ESO (14 anys) dormen una mitjana de 7,83 hores, i en segon de batxillerat (18 anys), 7,46. A més d’analitzar la quantitat d’hores, l’enquesta també posa el punt de mira a la qualitat del son. Per posar èmfasi en la prevalença de persones que qualifiquen el seu somni com a força dolent o dolent, s’han analitzat dues categories (nois i noies). Segons s’ha posat de manifest, la qualitat del son empitjora a segon de batxillerat i les noies són les que declaren dormir pitjor. Arran d’aquestes xifres, els promotors de l’equip del programa Fes-ho bé han elaborat una infografia i diversos materials amb consells per dormir saludablement que poden ajudar la major part de la població a tenir cura d’aquest aspecte tan rellevant de la salut. Puntualitzen que és molt important tenir en compte que les hores necessàries varien molt segons l’edat i que a la infància i l’adolescència “les hores dedicades a dormir són fonamentals per a un bon desenvolupament”. Es recomana que els adults dormin més de 7 hores; i els nens i adolescents, almenys 9. «Dormir les hores suficients és necessari per mantenir una bona salut, tenir un rendiment escolar adequat i per a la productivitat», destaquen els promotors de la campanya. El programa de promoció de la Salut «Fes-ho bé» incideix en la necessitat de dormir saludablement i reprèn la col·laboració amb agents de salut, món local, educació, esports i tercer sector, per incidir en els hàbits dels més joves. El primer trimestre, el programa tenia com a eix principal la promoció de l’alimentació saludable juvenil, mentre que aquest segon trimestre l’equip motor se centra en la necessitat de dormir bé com un pilar de salut fonamental. Amb el lema «Per poder descansar, abans t’has de desendollar», el programa incideix en la necessitat de seguir una sèrie d’hàbits per facilitar aquest descans. Es recomana mantenir uns horaris regulars a l’hora de ficar-se al llit i aixecar-se, fins i tot durant els caps de setmana, per regular el rellotge biològic. També practicar una rutina relaxant abans de ficar-se al llit per preparar la ment; fer diàriament una activitat física moderada; i dormir en un entorn saludable, una habitació que només es faci servir per descansar, amb bones condicions de temperatura, llum i soroll, al llit còmode i amb roba còmoda. I, a més, s’incideix en la importància de la desconnexió: «Abans de ficar-se al llit, cal evitar l’ús de dispositius electrònics. El cos necessita un temps per preparar-se per al repòs. Utilitzar un dispositiu electrònic, com un ordinador portàtil, pot dificultar que es pugui agafar el son, perquè el tipus de llum que emeten les pantalles daquests dispositius activen el cervell. El millor és tenir els estris de feina fora del dormitori», destaquen. El projecte Fes-ho bé!, coordinat des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, té la participació de diferents agents al territori ja sigui de l’àmbit de la salut, de l’ensenyament, el món local i l’àmbit esportiu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here