L’atenció primària de l’ICS al Bages-Berguedà treballa en la prevenció del tabac

0
248

Els equips d’atenció primària de l’ICS al Bages-Berguedà ofereixen un acompanyament als pacients que vulguin deixar de fumar des de la consulta del tabac. Per fer la demanda cal que el ciutadà faci la consulta a través de La meva Salut (aplicació mòbil o pàgina web) dirigida a atenció a la ciutadania i se’l derivarà al personal d’infermeria que atén la consulta. Segons detalla Anna Crespiera, infermera de l’ICS Catalunya Central de l’Equip d’Atenció Primària Navàs-Balsareny, «l’usuari rep el nostre assessorament durant els tres primers mesos de la deshabituació tabàquica, i continua l’acompanyament fins als sis o dotze mesos, en funció de la necessitat o demanda del pacient. Treballem amb unes guies de pràctica clínica que inclou els fàrmacs i les contraindicacions, i les apliquem en funció de cada pacient». Del 25 al 31 de maig 2022 té lloc la Setmana sense fum sota el lema «Viu sense fumar i comença a sumar», uns dies que tenen l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se , abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus de tabac. A la comarca del Bages i el Berguedà, els equips d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut organitzen diverses activitats relacionades amb la Setmana sense Fum, sobretot centrades en la prevenció del tabac als centres educatius. La majoria d’equips realitzaran carboximetries, una prova senzilla i ràpida que permet conèixer la quantitat de CO2 a l’aire espirat. A Sant Joan de Vilatorrada, professionals de l’EAP protagonitzaran la xerrada/taller «Per què fumem si sabem que és dolent?», que tindrà lloc aquest dimecres 25 a la Sala Petita de Cal Gallifa, a 2/4 de 5 de la tarda . A més, els dies següents es muntarà al CAP un petit estand on es realitzaran carboximetries a les que estigui interessat/da, es realitzaran unes petites enquestes i es repartiran guies per deixar de fumar. L’EAP Navàs-Balsareny organitza activitats adreçades a l’institut Sant Jordi ia l’Escola Diocesana de Navàs ia l’institut escola Guillem de Balsareny ia la població general. Es realitzaran controls de carboximetria, sensibilització i educació sanitària. Al CAP de la Sagrada Família de Maresa l’activitat es durà a terme aquest dijous durant tot el matí i va dirigida a les persones fumadores perquè reflexionin sobre el perquè fumen. Els van aportar informació per ajudar a deixar de fumar i conscienciar la població en deixar aquest hàbit. I a Berga s’han programat activitats com ara el control de carboximetria als alumnes del centre educatiu Guillem de Berguedà.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here