Montserrat obre una exposició sobre els 75 anys de l’entronització

0
30

Montserrat ha obert una exposició sobre els 75 anys de l’entronització de la Mare de Déu, que va tenir lloc el 27 d’abril del 1947. A través de documents gràfics i materials de l’època, aquesta mostra vol ser un record i un reconeixement als precursors de un esdeveniment multitudinari i carregat d’emotivitat. L’exposició es pot veure al saló Sant Jordi de l’Hostal Abat Cisneros fins al 31 de desembre. Es pot visitar, de forma totalment gratuïta, cada dia de la setmana de 9 del matí a 9 de la tarda. Les festes del 27 d’abril del 1947 van ser molt rellevants perquè es considera que van marcar decididament el començament d’un despertar religiós i cívic de Catalunya. Montserrat va aparèixer més que mai com a referent espiritual, cultural i social a Catalunya, capaç d’impulsar tota mena de propostes a favor de la cultura i la llengua del país. A partir d’aquell moment, es van revitalitzar els pelegrinatges i la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, es va reprendre novament la Vigília de Santa Maria la vigília de la seva festa i l’ofrena dels tradicionals llums votius. A nivell social, es va estar atent a tot el pensament renovador en una societat que començava a forjar camins de llibertat pensant en una transició democràtica. L’ofrena del tron ​​va ser un signe de fraternitat en aquells moments en què la societat catalana estava esquinçada per la postguerra; per això, amb raó, aquesta ofrena a la Verge Maria es va anomenar el Tron de la Reconciliació. La idea de construir un tron ​​nou per a la Moreneta, fa 75 anys, va ser del sagristà major de la basílica, Adalbert Franquesa, i l’abat Aureli Maria Escarré va liderar tot un moviment de grans repercussions en el restabliment de la identitat catalana que es trobava durament reprimida a la immediata postguerra. La primera tasca va ser concebre l’esdeveniment com una “reconciliació nacional”. Per això es van implicar en la tasca totes les forces vives del món catòlic agrupades a la Comissió Abat Oliba, per dur a terme el projecte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here