Els amics de la salut fa deu anys que caminen junts per Sant Vicenç

0
84

El grup de caminades Els amics de la salut de l´Equip d´Atenció Primària (EAP) de Sant Vicenç de Castellet celebra deu anys d´història. Aquest dijous al matí, la biblioteca del municipi ha acollit la celebració d’aquesta dècada de rutes diàries en què hi participen persones de més de 55 anys. És una proposta que té per objectiu la prevenció de malalties i promoure la salut comunitària i que ha arribat a agrupar més de 150 persones. Les caminades van començar el 2011 de la mà l?equip d?atenció primària per promocionar les rutes saludables de Sant Vicenç de Castellet. Al principi, es va comptar amb una vintena de participants amb una mitjana d’edat d’entre 45 i 55 anys, que sortien dos dies a la setmana acompanyats del personal sanitari. Amb el pas dels mesos, «va quedar petit, la família va anar creixent i vam començar a buscar altres rutes, ha explicat durant l’acte la referent de salut comunitària de l’EAP, Fina Olmo. A partir d’aquí, el Centre Excursionista es va implicar amb el projecte, amb l’objectiu de guiar les caminades i poder alliberar els professionals sanitaris. També s’hi va incorporar un fisioterapeuta i altres formadors, per poder aportar continguts variats sobre salut i esport. Abans de la pandèmia havien arribat a participar a les xemeneies més de 150 persones. Tot i l’atur, ara es compta amb tres grups segons la dificultat (el blau, el vermell i el de marxa nòrdica) que des de fa uns anys funcionen de forma autònoma i actualment surten cada dia de la setmana. La referent de salut comunitària de l’EAP, Fina Olmo ha explicat que «nosaltres vam posar la llavor, però la comunitat la fa créixer» i destacava que les sortides grupals de Sant Vicenç tenen la peculiaritat de «l’empoderament del grup, amb un lideratge de l’envelliment saludable i actiu” que els ha permès crear un col·lectiu amb identitat pròpia: Els amics de la salut. També va destacar el treball en xarxa que duen a terme amb l’Ajuntament, Protecció Civil, el Centre Excursionista i l’esplai del Casal d’Avis. L’acte de celebració ha comptat amb els caminadors dels tres grups actius, l’equip directiu del centre, Esther Baena i Eva Farré; la directora del Servei datenció primària Bages-Berguedà-Moianès, Elisabet Descals, i lalcaldessa de Sant Vicenç, Adriana Delgado.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here