Sant Vicent esclata amb un ball de gitanes que torna a la plaça després de dos anys

0
109

A Sant Vicenç de Castellet hi havia gana de ball de gitanes. Ho han posat de manifest aquest diumenge al migdia les prop de 300 dansaires que, després de dos anys d’absència, han pogut tornar a omplir la plaça de l’Ajuntament per donar vida a una dansa que en aquest municipi és una tradició que complia 115 anys des de la primera. També se celebraven 30 anys de la recuperació (el 1992), després de dècades que s’havia deixat de ballar. S’ha fet amb l’empenta de sempre, però amb una energia renovada, la que atorgava als balladors poder tornar a la plaça, en definitiva, de poder tornar a la normalitat després del parèntesi forçós dictat per la pandèmia. Tantes ganes hi havia que, malgrat l’intens calor, bona estona abans de l’arribada de les penyes l’espai ja estava ple de públic, que buscava els millors racons (i també les millors ombres) per poder seguir les evolucions dels tres centenars de dansaires quan es repartissin per tota la plaça. De fet, una de les novetats logístiques d’aquest any ha estat la instal·lació d’uns tendals per matisar la força del sol allà on no arriben l’ombra dels edificis o dels quatre plataners centenaris que presideixen el centre de la plaça. Dansaires repartits entre un total de 15 grups que han arribat a l’escenari del ball en cercavila pel centre del poble des de l’església, precedits pels gegants Mariano i Paula, barons de Castellet, i el grup de grallers. Ells han estat els primers a entrar a la plaça, en solitari, per donar el tret de sortida a l’acte. Com marca el protocol, ho han fet amb el seu ball cerimoniós, el Vals dels Castellet, seguit ja per les autoritats des del balcó de l’Ajuntament (on sí que tocava el sol de ple), entre les que estaven presents, a banda de l’alcaldessa Adriana Delgado i els regidors del consistori, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit; el delegat de Cultura, Francesc Serra; el president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernández; i la portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, entre d’altres.

14 Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet Maria Agut Proclamació de la núvia i record per als balladors absents Amb el ball de Caldes s’ha ofert el pròleg del ball, que ha esclatat de ple quan els integrants de tots els grups han acabat ocupant la plaça amb el galop dentrada. Tot seguit, s’ha donat pas a un dels primers moments emotius de la festa, la proclamació per sorteig de la núvia de les gitanes del 2022 entre les noies que participaven al ball, del qual ha sortit elegida Àngels Vendrell, integrant d’un grup debutant, la Vallhonesta. Amb ella i la seva parella al capdavant, s’ha procedit a la repetició del galop, sempre acompanyat per la rítmica palmellada dels nombrosos espectadors. Sota una calor intensa, els 300 dansaires han mostrat cada setmana d’assajos que porten darrere en l’execució del nucli del ball de Gitanes, els anomenats entremesos: el xotis, les escorcolls, les contradanses, la jota i el sempre punt àlgid del vals- jota. Els grups han omplert la plaça amb moviments sincronitzats que es convertien, amb els colors de la indumentària tradicional, en un calidoscopi humà. Prèviament, hi ha hagut espai per a un altre moment emotiu, la interpretació del solemne ball d’homenatge, en record dels balladors traspassats al darrer any, però també de tots aquells que ho han fet al llarg d’aquests dos anys de parèntesi per la pandèmia, a la qual Lluís Oliveras, mestre danser i conductor de la festa, s’ha referit com «la colla número 16, que ens mira des d’allà dalt». Acabats els entremesos, els espectadors que contemplava les danses es va sumar a la festa al galop final. Encara com a clausura hi va haver repetició del ball de Barons, en què els passos dels gegants van tenir la rèplica multiplicada en parelles de dansaires i públic, i d’una sardana que va enllaçar un cercle enorme, abans de la tradicional foto final de tots els balladors. Durant el ball encara hi ha hagut un altre moment emotiu, un petit homenatge, amb entrega de record, al director de la cobla Ciutat de Terrassa, Jordi Núñez. Aquests prop de 300 dansaires formaven part dels grups Antics Dansaires, Exdansaires, Guarderia El Niu, Catalana, Castellet, Escola Sant Vicenç, Escola FEDAC, Colla de Geganters, Club Natació Castellet, Esbart Dansaire Santvicentí, Picapoll, Vallhonesta, Nova, Nou Horitzó i Escola Puigsoler. Ball del patrimoni festiu català Des del 2019, el ball de gitanes de Sant Vicenç de Castellet forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. És una tradició de més de cent anys d’història, declarada fins aleshores festa d’interès local. Se celebra tots els diumenges de la segona Pasqua a la plaça de l’Ajuntament. L’esdeveniment que marca l’inici d’aquesta tradició a Sant Vicenç de Castellet, on fins a principis del segle XX aquest ball era absolutament desconegut, se situa l’any 1907, quan un grup de picapedrers procedents de Caldes de Montbui (Vallès Occidental) que treballaven a Sant Vicenç van convèncer un grup de noies santvicentines per escenificar davant de tot el poble un ball típic de la seva localitat d’origen. L’acte va tenir lloc el diumenge 10 de febrer de 1907 a l’actual plaça de l’Ajuntament. En anys posteriors es van realitzar balls esporàdics. L’Esbart Dansaire Santvicentí el va incorporar al seu repertori, però com a ball popular al carrer la recuperació es va fer el 1992, i ja s’ha fet i ha anat creixent ininterrompudament fins ara, amb l’excepció dels dos anys trasbalsats per la pandèmia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here