Santpedor viurà la seva primera festa major postpandèmia sense vaques i pendent de la consulta

0
40

Santpedor celebrarà aquest cap de setmana la seva primera festa major postpandèmia sense les vaquetes, ia l’espera de convocar la consulta popular que podria reincorporar aquesta tradició al programa en edicions futures si guanyés aquesta opció. Les vaquetes es van deixar de fer justament arran d’una primera consulta el 2019 sobre la seva continuïtat o no a la festa, i en què va guanyar el no per un marge molt ajustat de vots (46 de diferència a favor del no). Des de llavors no hi ha hagut vaquetes, si bé amb la pandèmia les dues últimes festes majors tampoc no s’han pogut celebrar amb normalitat, i la d’aquest any serà la primera completa sense aquesta tradició, que no obstant podria tornar l’any que ve. I és que, precisament, i tal com ja ha anat explicant aquest diari, aquest fregament de resultats a la consulta del 2019 ha estat el motiu que ha portat un grup de veïns a demanar una nova consulta mitjançant una recollida de més d’un miler de signatures, que l’Ajuntament ha de validar abans d’iniciar tot el procés de convocatòria de la consulta, i per això no ha estat possible fer-la abans de l’edició de la festa major d’aquest any. Si aquesta validació és correcta, l’Ajuntament haurà de convocar la consulta, que els seus impulsors tenen dret a reclamar perquè la llei així ho preveu sempre que almenys hagin passat dos anys de l’anterior. Igualment, cal haver obtingut un suport en forma de signatures de més del 10% del cens de més de 16 anys del municipi, i en el cas de Santpedor això ja s’hauria donat. Un cop feta la validació d’aquestes firmes, l’Ajuntament tindrà 90 dies per formalitzar el decret de convocatòria de la nova consulta, que haurà de tenir lloc entre els 30 i els 60 dies posteriors. D’altra banda, i segons la mateixa llei, una consulta d’aquest tipus s’ha de fer dins del mig any previ a la celebració d’unes eleccions municipals, i tenint en compte que seran al maig del proper any, com més tard la consulta s’haurà de fer proper mes de novembre. Sigui com sigui, de cara a l’edició de la festa major de l’any que ve ja s’haurà d’haver determinat definitivament si es recuperen les vaques o no. Cinc dies d’activitats La Festa Major de Santpedor arrencarà aquest dijous amb el pregó institucional a càrrec de la jove promesa de l’espot català Maria Costa, a les 8 del vespre a la capella de Sant Andreu, ia partir d’aquí es donarà el tret de sortida a cinc dies d’activitats, el programa de les quals ja tornarà a ser complet després de la pandèmia. No hi haurà vaquetes, però es mantenen alguns dels actes que són essència de la festa, com l’entrada de penyes i colles a la plaça, divendres a les 8 del vespre a la Plaça Gran Un d’Octubre, la matinal de cultura popular que hi haurà diumenge a les 12.30 del migdia pels carrers, o els tradicionals concerts o activitats musicals cada nit des de festa major des de dijous (i també amb algunes sessions diürnes). Aquest any també destaca una trobada de bous de foc de Catalunya dissabte a la tarda (quan s’haurien fet les vaques), i un espectacle de màgia el diumenge a la tarda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here