Territori inicia la renovació de la carretera d’Artés a Cabrianes amb un ferm de nova generació

0
87

La Generalitat començarà aquest dimecres els treballs de millora de la carretera d?Artés a Cabrianes (la B-430) que inclou la renovació del ferm amb un nou tipus d?asfaltat, que forma part del pla del departament de Territori d?utilització de ferms sostenibles. És un paquet de 12 actuacions o, a banda d’aquesta carretera, n’hi ha una altra a Calaf, a l’Anoia (la BV-1001, fins a Sant Guim de Freixenet). En el cas de la intervenció que es començarà aquest dimecres al Bages abastarà un tram de quatre quilòmetres i s’utilitzarà un tipus d’asfaltat en què es fan servir barreges amb fibres de cel·lulosa. L’acció del govern pretén reduir l’empremta de carboni, de manera que a les dues obres de l’Anoia i el Bages es calcula que hi ha un estalvi de 66 tones de CO2 respecte als mètodes d’asfaltat tradicional. Al conjunt de les intervencions, l’estalvi estimat és de 1.3000 tones de CO2. El pla suposa una inversió global de 20 milions d?euros. Les obres tenen en conjunt un termini d‟execució de tres mesos, abastaran 116 quilòmetres de carreteres per tot Catalunya. En aquestes actuacions es posen en pràctica diferents solucions innovadores. Es realitza un aprofitament de productes elaborats amb materials reutilitzats o reciclats (material fresat, pols de pneumàtic, àrids siderúrgics, vidre, entre d’altres). L’objectiu de la iniciativa és afavorir la reducció d’emissions, economia circular, sostenibilitat econòmica i energètica. Així proposa mesures com ara la reducció del balanç energètic. Entre elles, la temperatura de fabricació (ús de barreges en fred), transport i estesa del ferm, la reducció d’emissions i consum energètic, menor envelliment i millora de les condicions de treball. Al tram de la BV-1001, de Calaf a Sant Guim de Freixenet, hi haurà 10 km de barreges en fred, amb un valor de 2.387.650 euros. Mentre que al de la B-430, de Sallent a Artés, l’asfalt serà de barreges amb fibres de cel·lulosa i el pressupost és de 713.265. Un cop s’executin els treballs, es farà seguiment de cada actuació, per tal d’avaluar les solucions aplicades i incloure’n l’ús a les obres que duu a terme habitualment la Generalitat a la seva xarxa viària. Entre altres aspectes innovadors, el Departament de territori destaca que els contractes inclouen tant la redacció com l’execució de l’obra, cosa que permet ajustar-ne els terminis. Així mateix, es promou una participació col·laborativa de les empreses adjudicatàries en la presa de decisions durant el desenvolupament. Per part seva, en l’avaluació de les ofertes ha disminuït el pes de l’oferta econòmica (un 25% enfront del 50% habitual) i ha augmentat el dels criteris objectivables.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here