La cabra de Montserrat tanca el cercle

0
24

Les cabres salvatges de Montserrat són a un pas de tancar el cercle. La reserva natural dels Ports de Tortosa i Beceite es planteja la possibilitat d’introduir nous ramats d’aquesta espècie portades de fora del territori, i en concret del massís montserratí, per pal·liar la pèrdua de població que aquell espai natural situat al sud de Catalunya ha patit en els darrers anys com a conseqüència d’una epidèmia de sarna. I és que les cabres que han assentat plenament la població al parc natural de Montserrat provenen d’una reintroducció feta fa 27 anys, quan estava completament desapareguda, amb exemplars portats dels Ports. Un viatge d?anada i tornada a través de generacions. El que motivaria aquest retorn és que, des de l’entrada del paràsit de la sarna a la part catalana del massís dels Ports el 2015, la població de cabra ibèrica s’ha reduït el 85%. El cens més baix es va registrar l’any passat (504 exemplars), però aquest any se n’han censat 540 i des de la reserva nacional de caça es considera un indicador «d’estabilització» de la població. Per alentir l’expansió de la malaltia entre les cabres dels Ports es va aplicar «un buit sanitari» i altres mesures. En altres reserves o territoris com Andalusia, la sarna pràcticament ha extingit la cabra salvatge. La malaltia no s’eradicarà, però les cabres generen immunitat a l’àcar que la provoca i la incidència ha baixat molt, aquest any amb només el 3% de les cabres (17) del cens amb símptomes de sarna. Tot i això, i per ajudar aquesta recuperació, es planteja traslladar exemplars de Montserrat. Fa 25 anys, la cabra salvatge va tornar a pujar per les roques montserratines. Un paratge que del que ja havia estat pobladora, però del que havia desaparegut sengles enrere per diverses causes. La reaparició es va iniciar amb menys de deu exemplars mitjançant un pla de reintroducció progressiu, calculat i amb uns objectius molt clars. 27 anys després, és una espècie totalment consolidada, que es deixa veure molt sovint a ulls dels excursionistes, que s’ha convertit en un símbol afegit del massís i que ha tingut tan bon arrelament que, fins i tot, des de fa uns anys. realitza un control a través d’una caça limitada per evitar que arribi a una proliferació que es considera que seria contraproduent. El pla de reintroducció es va iniciar el 13 d’abril del 1995, quan es va alliberar un únic exemplar, una femella, i els dos dies posteriors, tres més. El 1996, vuit més, i vuit més el 1997, i sis el 1999. En total, 26, totes procedents dels Ports de Tortosa. Actualment, la cabanya que hi ha al massís es mou al voltant dels 250 exemplars. La reintroducció que es va promoure fa un quart de segle va tenir un motiu triple: de recuperació d’un valor, de conservació de l’espècie a Catalunya i d’element de prevenció. El de la conservació va ser un dels pilars centrals de la iniciativa. I és que a principi de la dècada dels 90 va aparèixer la sarna a la serra de Cazorla, entre Andalusia i Múrcia, que va fer que en molt poc temps morís més del 95% de les cabres en aquesta zona, i que ja aleshores saltarà al sector dels Ports de Tortosa i Beceite, on també va tenir afectació. Davant d’aquesta situació, es va decidir crear un altre nucli reproductor separat per motius de conservació. En el moment de seleccionar el lloc, atès que el massís de Montserrat era zona de caça controlada, parc natural de la Generalitat i hi havia constància històrica de la presència de la cabra salvatge, es va considerar que era idoni per crear aquest nucli amb cabres de la estirp dels Ports de Tortosa i Beceite que van sobreviure. I hi havia un tercer factor ecològic, que és que feia pocs anys que s’havien produït un dels grans incendis que van afectar Montserrat, i en aquell moment es va pensar que com al massís s’havia perdut la ramaderia, i un angulat salvatge propi de aquest paisatge com és la cabra, ajudaria a disminuir la combustibilitat del bosc. 25 anys després de l’alliberament dels primers exemplars, la reintroducció de la cabra salvatge a Montserrat es considera un èxit: s’ha establert, es reprodueix fàcilment i la població es multiplicaria molt si no es controlés. S’ha determinat que la població de cabres es mantingui estable al voltant d’uns 250 exemplars, i actualment, per aquest control, una part es caça i una altra es destina a recuperar o millorar poblacions de cabra a altres indrets de Catalunya, i un d’aquests nuclis és precisament d’on van sortir els primers, els Ports de Tortosa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here