El sector agrari acorda aturar la sega de cereal a primera hora de la tarda

0
70

Acció Climàtica ha acordat amb organitzacions agràries, agrupacions de defensa forestal (ADF), Agents Rurals i Protecció Civil recomanacions a les activitats de sega del cereal en aquelles zones de secà més directament afectades per l’episodi de perill d’incendi onada de calor. Entre les comarques on el Departament demana que aquesta mesura es compleixi hi ha el Solsonès, Anoia i Bages. D’aquesta manera, algunes de les recomanacions acordades són principalment recollir el cereal a primera hora del matí en aquelles zones al costat del bosc i fer una parada tècnica entre les dues i les cinc de la tarda per fer manteniment de la maquinària. En una reunió celebrada dilluns a la tarda, també s’ha recomanat cooperatives i magatzems que allarguin els horaris d’entrada de cereal per afavorir que la recol·lecció es pugui fer fins més tard. Durant la reunió també es va acordar enviar missatges a maquinistes i pagesos amb les recomanacions. El Departament puntualitza que aquestes recomanacions són totalment voluntàries i es vol posar en valor el paper de la pagesia davant de situacions d’elevat risc d’incendis, tant per l’important esforç realitzat en els darrers anys adoptant mesures preventives, com en la seva conscienciació per minimitzar el risc quan les situacions climatològiques són adverses. També per la important ajuda que presten davant d’incendis, on el treball amb la maquinària agrícola als camps de cereal és imprescindible per controlar-los. Una situació que persistirà fins diumenge El Departament ha elaborat un informe de perill que es va iniciar dilluns i s’allargarà tota la setmana i que té una afectació més severa a les comarques de l’Anoia, el Bages, Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià, Solsonès i Urgell. Precisament és en aquestes comarques on cal incidir en les recomanacions durant els treballs de collita de cereal. La situació de vent del sud que afecta aquests dies Catalunya és persistent i amb temperatures molt superiors a les habituals per a l’època i les humitats relatives molt per sota, amb la possibilitat de vents de component sud diürns durant alguns dies. A més, les humitats relatives són extremadament baixes i no es recuperaran durant la nit. Implicarà un increment del perill amb la presència del nivell molt alt als llocs de l’interior amb més manca d’aigua. A banda de les comarques d’afectació principal, també hi ha altres comarques afectades parcialment, que són Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Conca de Barberà, Garraf, Gironès, Maresme, Moianès, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. Campanya de suport a la sega Des de la setmana passada ja està en marxa la campanya de la sega per reduir el nombre d’incendis agrícoles i forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys. L’operatiu de vigilància el formen el Cos d’Agents Rurals, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del Departament d’Acció Climàtica i representants d’agrupacions de defensa forestal. Durant aquest episodi de perill la campanya es mantindrà disposada i els efectius es desplegaran de manera estratègica pel territori i realitzaran itineraris diaris a les zones de treball per intentar cobrir el màxim de territori i poder donar una resposta ràpida davant de qualsevol incidència relacionada amb la sega .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here