La temperatura al Bages puja als 40 graus i no ha de tocar sostre fins demà

0
81

Després d’un mes de maig amb màximes de rècord en alguns observatoris, l’onada de calor del juny també deixa valors inusualment elevats per l’època a les comarques centrals, on ahir els termòmetres van superar els 40 graus en algunes poblacions del Bages com Artés ( 40,5), o Sant Salvador de Guardiola (40), ia la resta es van acostar molt, amb valors per sobre dels 38 graus a la majoria d’observatoris del Bages i també del Solsonès, Anoia, i Alt Urgell. Manresa va arribar als 39 L’onada de calor es persistent, en la majoria dels casos amb màximes superiors als 35 graus des de dissabte, però va ser ahir que es van disparar, i les previsions indiquen que continuaran pujant tant avui com demà fins al punt rècords històrics en un mes de juny. Fins ara, la punta d’aquesta onada de calor s’havia produït diumenge, amb valors de fins a 37,2 graus a Manresa o 38 a Solsona, però després d’una certa frenada dilluns i dimarts, ahir els termòmetres es van tornar a pujar i van deixar els valors més alts registrats des de l’estiu passat, o fins i tot en alguns casos des de fa més temps (vegeu l’evolució de l’última setmana en alguns observatoris a la graella d’aquesta pàgina) . Només alguns municipis del Pirineu o més propers al prelitoral van tenir ahir valors menys elevats que dies enrere, com Das (amb 32,8 graus respecte als dilluns 33,7), o Martorell (amb 34,7 respecte als 36,6 també de dilluns). Tot i això, la majoria d’observatoris van tenir registres propis d’un episodi calorós de ple estiu. Els 39 graus d’ahir a Manresa, per exemple, l’any passat només es van superar tres vegades a tot l’estiu, concretament del 12 al 14 d’agost en què es va assolir una màxima de 40,9 graus dia 12. I és que els valors inusuals registrats aquests últims dies estan deixant temperatures que a Manresa superen en 4,4 graus la mitjana habitual de les màximes en un mes de juny (que és de 28,4), segons les dades de la Casa de la Culla, que gestiona el Parc de la Sèquia (veure el gràfic de la part superior de la pàgina). De moment, fins al dia 15, aquest juny és el que té les màximes més altes respecte a la mitjana en tot el que portem de segle, i inusualment han estat per sobre de tots els dies del mes. I això que el juny del 2019 va ser també calorós. A Manresa el termòmetre va arribar a marcar 42,1 graus el dia 28. Nits de mal dormir Les mínimes de juny també estan sent més altes del que és habitual, i que també es van disparar dilluns a la nit amb valors que no van baixar dels 20 graus a pràcticament cap observatori de la regió central excepte les àrees de muntanya. A Manresa, el termòmetre va marcar una mínima de 22,4 graus, i encara hi va haver superiors. A poblacions com Castellbell, Martorell, Oliana o Olesa, les mínimes van superar els 23. Castellbell, en fase de prealerta per la sequera L’Ajuntament de Castellbell i el Vilar va activar ahir DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil Municipal) en fase de prealerta a conseqüència de la situació de sequera i fa una crida a la responsabilitat ia un ús raonable de l’aigua en què es prioritzi el bé comú. L’Ajuntament va emetre un BAN amb les recomanacions sobre les limitacions horàries a la sèquia, i la prohibició de neteja de carrers, paviments o vehicles utilitzant mànegues, entre d’altres. La situació és especialment delicada a la zona de Mas Enric-Can Prat i Sant Cristòfol (situació d’alerta) per l’escassetat d’aigua dels aqüífers i d’un ús elevat d’aquest recurs, per la qual cosa es demana un consum responsable a tota aquesta àrea per assegurar les necessitats bàsiques. Les recomanacions incloses al BAN són de compliment obligat en tot aquest entorn. El desmai de dos alumnes a Manresa augmenta la pressió perquè s’aturin les classes si fa molta calor L’onada de calor tan promíscua ha arribat quan encara no s’ha acabat el curs escolar, i això està generant problemes en alguns centres més enllà de les dificultats de concentració. Ahir es va saber que les altes temperatures van provocar el desmai de dos alumnes d?una escola de primària de Manresa, que s?haurien marejat per la calor, segons va poder saber aquest diari. Si bé no se’n van derivar més conseqüències, fets com aquest incrementen la pressió que aquests darrers dies ja ha estat fent la comunitat educativa al departament per poder aturar les classes com a mínim en les hores de més calor. Iolanda Segura, del sindicat USTEC, lamentava ahir a Regió7 que des de la Generalitat no s’hagin atès aquestes peticions que, segons diu, també haurien arribat a la delegació de la Catalunya Central. «Responen que se’n vagi amb roba lleugera i que es begui molta aigua, quan la llei diu que, a més de 27 graus, cal tancar el recinte si no hi ha mesures per pal·liar la calor». JEV Manresa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here