Cardona accelerarà el nou polígon per donar resposta a una inversió milionària

0
206

L’empresa cardonina Aira Robotics, especialitzada en sistemes d’automatització per a escorxadors, es vol consolidar a Cardona amb una inversió de 20 milions d’euros d’aquí al 2030. Aquest és el compromís de la seva matriu i actual propietària, la danesa Frontmatec, que en preveu una injecció inicial de 7 milions per a una primera ampliació de les instal·lacions de cara al 2024, i que anirà completant fins a disposar de tres nous edificis i la creació d’un centenar de llocs de treball directes, el triple que els actuals. El projecte, que s’ha fet públic aquest dimecres, contribuirà a accelerar la urbanització del nou polígon que ja tenia projectat el municipi, la Cort II, i que sumarà 150.000 m2 als del polígon actual. La intenció era desenvolupar-lo en dues fases, però l’anunci d’aquesta inversió milionària i les necessitats urgents d’ampliació de l’empresa faran que la primera i la segona fases avancin en paral·lel, a partir del primer semestre de l’any que ve, amb la idea de tenir-ne assegurat suficient espai a principis de 2024 per a la primera de les tres naus que té projectades Aira Robotics. Així ho explicava l’alcalde, Ferran Estruch, a la presentació del projecte, que ha tingut la presència del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i d’agents polítics i socials, a banda del director executiu de Frontmatec, Allan Jan Formann , i del director d’Aira-Frontmatec, Xavi Jané. Aquests darrers han exposat el nou pla i la necessitat “urgent” d’aquesta primera ampliació, tenint en compte que les instal·lacions actuals han quedat petites. La proposta global passa per adquirir 50.000m2 de superfície del nou polígon, i destinar-ne 10.000 a aquesta primera nau per al 2024 (l’actual ocupa 600). Es planteja una instal·lació “puntera a nivell tecnològic i en sostenibilitat”, que requerirà nova mà d’obra, apuntava Jané, i destacava el retorn que tot això tindrà per a Cardona. L’alcalde es felicitava pel projecte, “que suposarà un punt d’inflexió”, convençut de l'”impuls econòmic, social i demogràfic” que tindrà. En aquest sentit, ha dit que “ens toca treballar per crear habitatge, i revisar la normativa del nucli antic per rehabilitar-lo”, i també es pretén crear cicle formatiu d’automatització i robòtica per formar nous treballadors potencials. Per part seva, el conseller Torrent va reivindicar la importància de la indústria per a l’economia, i va apuntar la necessitat de reindustrialitzar Catalunya, on aquest sector ha perdut la meitat del pes que tenia als anys 80.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here