El Bages té actualment tantes alcaldesses com en els deu mandats anteriors

0
138

No obstant això, la seva presa de possessió aporta una altra dada rellevant i alhora significativa del pes desigual que han tingut els homes i les dones a les alcaldies. Les alcaldesses que hi ha ara mateix al Bages (nou) són tantes com les que hi ha hagut a la suma dels deu mandats anteriors, des del restabliment de la democràcia. Dit d’una altra manera, des de les primeres eleccions municipals del 1979, a la comarca hi ha hagut divuit alcaldesses diferents, la meitat de les quals són les que estan ara en actiu. A banda de Verneda, ostenten el càrrec des de principi de l’actual mandat Noèlia Ramírez (Balsareny), Montse Badia (Castellbell i el Vilar), Verónica Hirano (Marganell), Montserrat Playà (Mura), Georgina Mercadal (Sant Salvador de Guardiola) ) i Adriana Delgado (Sant Vicent de Castellet). El juny del 2020 es va afegir Adria Mazcuñan després de la moció de censura que va prosperar a Sant Fruitós, i fa dues setmanes va ser Alba Pérez qui va agafar el càrrec a Navarcles, en substitució de qui era el seu company de partit, Josep Maria Feliu. Els 30 municipis actuals del Bages han tingut des de les eleccions de 1979 a 165 alcaldes, el 90% dels quals, homes Hi ha una xifra, però, que encara és més significativa en relació amb el pes homes/dones al capdavant dels consistoris. En els 11 mandats acumulats (comptant l’actual, que es tancarà en un any), el Bages ha tingut un total de 165 alcaldes, 18 dels quals han estat dones (el 10,9%) i 147 homes (89%). A hores d’ara, pràcticament un terç dels Ajuntaments estan presidits per dones (9 d’un total de 30). I encara una tercera dada per donar més perspectiva que, malgrat ara coincideixen nou alcaldesses al Bages en el que és un rècord (la màxima coincidència en mandats anteriors havien estat cinc), encara s’està lluny de certa paritat. Dels 30 ajuntaments que hi ha a la comarca, més de la meitat (16) mai no han estat presidits per una dona (sense comptar que hi hagi hagut alguna alcaldessa accidental que hagi fet una substitució temporal). A banda dels nou consistoris actuals, també han tingut dones a l’alcaldia en mandats precedents a Cardona (Maria Àngela Gassó), Monistrol de Montserrat (Mària Àngels Queraltó), Navàs (Mària Àngels Estruch), Sallent (Mirella Cortès) i Santpedor ). I saben quin és el municipi del Bages que ha sumat més alcaldesses? Un dels més petits de la comarca: Marganell (menys de 300 habitants). De fet, ha tingut més dones al capdavant del consistori, tres (Isabel Ramon, Anna Garcia i l’actual, Verònica Hirano) que no pas homes, dos. Altres municipis on hi ha hagut alguna altra alcaldessa a part de l’actual són Navarcles (Maria Carme Alòs) i Sant Vicenç de Castellet (Glòria Torner). La primera alcaldessa de la comarca va ser Maria Àngels Queraltó, que va assumir aquest càrrec a Monistrol de Montserrat durant el mandat sorgit de les terceres eleccions municipals, les del 1987. Mínima presència a les capitals Pel que fa a les capitals de les comarques de l’àrea d’influència de Regió7, actualment Judit Gisbert, a l’Ajuntament de Solsona, és l’única dona alcaldessa. A banda del de Gisbert, només hi ha un segon cas, el de Montse Venturós a Berga, que va deixar el càrrec el juliol de l’any passat. Són les dues úniques dones d’un total de 40 alcaldes que hi ha hagut des del 1979 entre Manresa, Moià, Berga, Puigcerdà, la Seu d’Urgell, Solsona i Igualada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here