«Els casals són més necessaris que mai»

0
27

Les colònies i els centres d’estiu han recuperat el pols. Després de dos anys marcats per les restriccions de la pandèmia de la Covid-19, les activitats d’esbarjo educatiu tornen a ser com les d’abans i, des d’aquesta setmana, nens i joves tornen a gaudir amb normalitat. La Fundació Pere Tarrés preveu superar aquest estiu els 3.000 participants a les activitats que organitza a la Catalunya Central, dels quals preveu becar-ne més de 150. El casal municipal de Sallent, a l’escola Torres Amat, que ja compta amb més de 500 inscripcions és un exemple de la reactivació d’unes activitats que, segons la fundació, «són més necessàries que mai» . Després de dos anys de restriccions de mobilitat i d’interacció social per la pandèmia, aquest any les activitats de lleure han recuperat la normalitat. La Fundació Pere Tarrés organitza cinc casals d’estiu a la Catalunya Central, el més nombrós és el de Sallent on hi participen més de 500 nens i nenes. En aquest sentit, la directora de la delegació de la Fundació Pere Tarrés a la Catalunya Central, Trinitat Ortega, celebra que s’hagin pogut relaxar totes les mesures de prevenció i els nens i nenes puguin tornar a socialitzar-se perquè els casals i les colònies són una oportunitat excepcional perquè puguin créixer personalment i emocionalment». Ahir, els nens de Sallent estaven enfeinats fent un quadern de viatge per seguir l’eix temàtic d’aquest any al voltant de les aventures i valoraven molt positivament la participació en aquest espai. Evelin, de 9 anys, destacava el fet de «poder jugar amb els meus amics i passar-m’ho bé» i confessava que el que més li agrada són «els tallers on fem manualitats, pintem i reciclem». A Aitor, de 6 anys, li feia difícil triar alguna preferència perquè del casal d’estiu «m’agrada tot». Segons Ortega, els centres de l’entitat «treballen els valors com el respecte, la cooperació i el treball en equip, i els hàbits, i per això l’oci sempre va de la mà de l’educació». En la mateixa línia, la directora del casal de Sallent, Mercè Riera, explicava que “intentem que tot tingui una línia pedagògica i una coherència” alhora que es vetlla per una “educació inclusiva”. A causa de la crisi social i econòmica generada per la pandèmia, així com els efectes del conflicte d’Ucraïna, molts nens i nenes arrosseguen seqüeles emocionals i psicològiques. En aquest sentit, segons Ortega, «els casals i les colònies són més necessaris que mai i és imprescindible que cap nen o nena es quedi sense fer una activitat d’oci educatiu aquest estiu». Per això, la Fundació preveu becar uns 150 nens i nenes de famílies en situació de vulnerabilitat de la Catalunya Central perquè participin en alguna d’aquestes activitats. Tot i això, al llarg de tota la temporada s’aniran donant beques en el marc de la campanya Cap Infant Sense colonies, per la qual cosa aquesta xifra podria incrementar-se. A Sallent, la Fundació Pere Tarrés també organitza el casal de l’escola bressol L’Esquitx i el de Cabrianes. No són els únics que l’entitat porta a terme al Bages on també realitza el de la Guarderia Barrufeta de Sant Joan de Vilatorrada, que començarà la setmana que ve, així com un casal d’estiu social al centre obert Xalesta Manresa, on una vintena de nens en situació de vulnerabilitat social podreu gaudir d’aquestes activitats becades del 16 al 26 d’agost. 400 nens aniran de colònies Més enllà dels casals d’estiu, els albergs i les cases de colònies que la Fundació Pere Tarrés té a les comarques de la Catalunya Central acolliran al voltant de 400 nens, adolescents i joves al llarg de tot l’estiu. Així doncs, les cases de colònies de la Ruca d’Avinyó, Santa Maria del Roure de Cantonigròs i l’alberg La Sala de la Pobla de Lillet seran la seu de diverses colònies temàtiques com les de màgies i encanteris inspirades en les novel·les i pel·lícules de Harry Potter, esports, descobriment de l’entorn natural o de competències lingüístiques, entre d’altres. «Treballem sobretot l’enllaç entre els nens perquè juguin i experimentin» Alba Urbina | Tècnica d’educació especial al casal municipal d’estiu de SallentAlba Urbina, de Sant Salvador de Guardiola, és mestra d’educació especial i combina la tasca de vetlla en un centre educatiu durant el curs escolar amb el monitoratge a casals d’estiu. Aquest és el primer any que participa al de Sallent. Els centres cada cop aposten més per una educació inclusiva. Sí, jo faig les funcions de tècnica en educació especial. Ara mateix tenim dos nens i n’estic molt contenta perquè són molt autònoms i comparteixen espais enriquidors. Què us aporta a nivell personal? Els estius m’agrada treballar a l’oci perquè és un espai necessari per a les famílies i els nens, però també per a nosaltres perquè jo aquí aprenc moltes coses en el dia a dia. Sobretot m’aporta conèixer persones i aprendre’n és molt important. Quins aspectes treballen amb els infants i joves? Sobretot treballem l’enllaç entre els nens, respectem molt que juguin i experimentin. Si que fem joc dirigit, perquè hem de fer un joc enriquidor i funcional, però sobretot els deixem molt que juguin entre ells. És un lleure enriquidor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here