L’ACA proposa a Castellbell portar aigua en camions del Llobregat a les urbanitzacions

0
26

L’Agència Catalana de l’Aigua descarta declarar Castellbell i Vilar en situació d’alerta per sequera perquè la seva font de subministrament principal és el riu Llobregat i, per tant, de moment té aigua disponible, però mal repartida. El problema s’ubica a dues urbanitzacions, Mas Enric i Can Prat, situades a uns 15 quilòmetres del nucli i que veuen uns aqüífers que ara s’han assecat per la sequera. Aquesta resposta de l’autoritat gestora de l’aigua arriba després que el consistori castellvilarenc hagi sol·licitat, entre altres mesures que considera fora del seu abast per fer front a aquest problema, que l’ACA autoritzi a sancionar els excessos de consum i que es decreti zona d’emergència o alerta per sequera Mas Enric-Can Prat d?acord amb el pla de sequera. L’Ajuntament també sol·licita als propietaris de les urbanitzacions que se’ls traspassi la cessió de la gestió de l’aigua, que en aquests moments tenen a les mans d’una empresa privada, i fa una crida perquè «es deixi de consumir més de 1.000 l/ dia d?aigua per persona perquè és un consum abusiu i insostenible i afecta greument l?equilibri del medi i dels recursos naturals». El consistori assegura que es posa al costat dels veïns en el sentit que reconeix que hi ha un problema amb l’aigua i que s’ha de solucionar, però afirma que les solucions que podia posar com a administració local ja les està fent, com ara «cedir gratuïtament cisternes d’aigua dels dipòsits municipals als propietaris i concessionària de la gestió de l’aigua de Mas Enric i Can Prat de manera il·limitada» i «facilitar ajuts per al transport de les cisternes». Però que “hi ha altres mesures que no depenen de l´Ajuntament”, i és en aquest sentit que, per exemple, es demanava la declaració de situació d´alerta per sequera en aquest cas. Tot i això, l’ACA ho descarta i recorda al consistori que pot vehicular l’aigua del Llobregat cap a aquestes urbanitzacions a través de camions cisterna, acció que l’Ajuntament ja ha posat en marxa. Tal com ha explicat Regió7 (veure edició d’ahir), els veïns de les urbanitzacions de Mas Enric i de Can Prat de Castellbell i el Vilar pateixen des del 23 de maig talls d’aigua diaris de més de sis hores. Les restriccions i els problemes de proveïment, que afecten unes 200 famílies, van començar el maig passat. I des de llavors, els veïns d’aquestes dues urbanitzacions pateixen talls d’aigua diàriament, de les 9 del matí a les 6 de la tarda, i, en cap de setmana, fins al 2/4 de 8. L’Agència Catalana de l’Aigua descarta declarar Castellbell i Vilar en situació d’alerta per sequera perquè la seva font de subministrament principal és el riu Llobregat i, per tant, de moment té aigua disponible, però mal repartida. El problema s’ubica a dues urbanitzacions, Mas Enric i Can Prat, situades a uns 15 quilòmetres del nucli i que veuen uns aqüífers que ara s’han assecat per la sequera. Aquesta resposta de l’autoritat gestora de l’aigua arriba després que el consistori castellvilarenc hagi sol·licitat, entre altres mesures que considera fora del seu abast per fer front a aquest problema, que l’ACA autoritzi a sancionar els excessos de consum i que es decreti zona d’emergència o alerta per sequera Mas Enric-Can Prat d?acord amb el pla de sequera. L’Ajuntament també sol·licita als propietaris de les urbanitzacions que se’ls traspassi la cessió de la gestió de l’aigua, que en aquests moments tenen a les mans d’una empresa privada, i fa una crida perquè «es deixi de consumir més de 1.000 l/ dia d?aigua per persona perquè és un consum abusiu i insostenible i afecta greument l?equilibri del medi i dels recursos naturals». El consistori assegura que es posa al costat dels veïns en el sentit que reconeix que hi ha un problema amb l’aigua i que s’ha de solucionar, però afirma que les solucions que podia posar com a administració local ja les està fent, com ara «cedir gratuïtament cisternes d’aigua dels dipòsits municipals als propietaris i concessionària de la gestió de l’aigua de Mas Enric i Can Prat de manera il·limitada» i «facilitar ajuts per al transport de les cisternes». Però que “hi ha altres mesures que no depenen de l´Ajuntament”, i és en aquest sentit que, per exemple, es demanava la declaració de situació d´alerta per sequera en aquest cas. Tot i això, l’ACA ho descarta i recorda al consistori que pot vehicular l’aigua del Llobregat cap a aquestes urbanitzacions a través de camions cisterna, acció que l’Ajuntament ja ha posat en marxa. Els veïns afectats es queixen: “És insuportable” Els veïns de les urbanitzacions de Mas Enric i Can Prat de Castellbell i el Vilar pateixen des del 23 de maig talls d’aigua diaris de més de sis hores. El dia a dia és “difícil i insuportable”, diuen, sobretot els que tenen fills i es queixen que l’Ajuntament els té “abandonats”. Les restriccions i els problemes de proveïment van començar el maig passat. I des d’aleshores, els veïns d’aquestes dues urbanitzacions pateixen diàriament dites d’aigua, de les 9 a les 18h. i, el cap de setmana, fins a les 19.30h. El dia a dia és “molt difícil”, es queixava aquest dimarts Sara Subirats, una veïna de Can Prat. “Amb nens costa encara més; no podem rentar els plats, si van al bany no podem llençar la cadena i anem amb dipòsits d’aigua petits per la casa”, detalla. Abans de les 9 s’afanyen a omplir olles i palanganes. I quan es reobre el servei, l’aigua surt amb molt d’aire i hi ha risc que la pressió faci malbé les canonades, com ja li ha passat a algun veí. “L’aigua torna plena d’aire i el comptador va rodant i també ho pagarem”, diu amb indignació. Com ella hi ha 200 famílies més afectades per aquests talls d’aigua diaris. Eduardo Cabilla, veí de Can Prat, es queixa que l’Ajuntament els ha deixat “abandonats” malgrat complir el pagament d’impostos. “Ens diuen que faran el que puguin, que ens enviïn un parell de cubes d’aigua i que ens banyem a la piscina municipal, però què creuen que som indigents?”, es pregunta indignat. En aquest sentit, lamenta que els tractin com una urbanització privada i que passin els anys i que el problema de l’aigua no se solucioni. Una idea que també comparteix el president de l?associació de veïns de les dues urbanitzacions, Jordi Haies. “Són unes condicions tercermundistes i infrahumanes, és un desastre”, exclama. En ple estiu no poden posar-hi rentadores o dutxar-se i lamenten que l’Ajuntament els recrimini un consum excessiu d’aigua. Segons Haies, “és normal que es gasti més aigua a l’estiu” i lamenta que l’Ajuntament vulgui confrontar els veïns amb el consum d’aigua quan el problema de tot plegat és que “estan abandonats per l’administració”. Si escau, ha triplicat la compra de garrafes per al consum diari. Defensen que, malgrat que és una urbanització de gestió privada, el consistori ha de garantir l’accés a l’aigua amb condicions. Per això ja han posat el cas a les mans d’uns advocats. L’Ajuntament denuncia un consum “excessiu” “És un còctel explosiu”, afirma l’alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, que recorda que, en tenir dèficits urbanístics, la gestió és privada i l’assumeixen els veïns amb una concessionària. A més, el tipus de finques existents són cases unifamiliars, moltes amb piscina, jardins de gespa i horts, que els comporten un “consum excessiu” si es compara amb altres urbanitzacions similars, com seria la de Sant Cristòfol. Després d’analitzar els consums d’aigua, han detectat que dels 230 comptadors que hi ha en aquestes dues urbanitzacions, 35 consumeixen el 45% del dipòsit d’aigua”, tot i representar un 15% del total de veïns. En un moment puntual, es van gastar 40.000 litres diaris en només dues hores, quan l’ACA estableix uns 250 litres diaris de mitjana, però a les dues urbanitzacions es consumeixen uns 1.000 litres diaris de mitjana segons dades facilitades per l’Ajuntament, la situació és molt delicada amb uns aqüífers molt baixos, especialment a Anoia, des d’on capten l’aigua aquestes dues urbanitzacions.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here