Sant Vicent atorgarà la Medalla 2022 al mestre i pedagog musical Francesc Vila a títol pòstum

0
129

L’Ajuntament de Sant Vicent de Castellet ha decidit lliurar aquest any la Medalla de Sant Vicent 2022, a títol pòstum, a Francesc Vila Gimferrer, músic i pedagog de renom que va tenir una estreta relació amb el municipi i del qual aquest any se’n commemora el centenari del seu naixement, en homenatge a una figura primordial de l’ensenyament i la divulgació de la música al Bages Sud, que va marcar tota una generació amb el mètode pedagògic, el coneixement i una extensa obra de més de 500 composicions. El mestre Vila, nascut a Castellbell i al Vilar, sempre va tenir una gran relació amb Sant Vicenç de Castellet. La seva activitat musical i docent el va portar a crear i dirigir el 1987 el Conjunt Instrumental i Vocal Juvenil Disset i Escaig de l’Associació Musical Castellet. El 1990 va crear, amb el suport de l’Ajuntament, l’Escola Municipal de Música de Sant Vicent, de la qual va ser director fins a l’any 1996. El seu paper en aquest centre va ser fonamental per impulsar un equipament de ferma trajectòria, que suma a nous alumnes cada curs i que és referent a l’àmbit de la innovació pedagògica. Vila també va promoure diferents projectes musicals per fer arribar la música a l’escola, especialment el projecte “Música Activa” que va desenvolupar a les dues escoles públiques santvicentines. Francesc Vila va ser un gran referent a l’educació musical de molts veïns i veïnes del municipi, així com un dinamitzador cultural i promotor i defensor de les tradicions catalanes. Era fill del fundador de l’Orfeó La Formiga de Castellbell i el Vilar, Florenci Vila, que el va deixar orfe als dos anys. Va estudiar música amb Miquel Blanch, Ester Oliveres i Blanca Morera (piano), a Manresa, i posteriorment al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Va ser director de la Capella de Música Burés, de l’Associació de joves percussionistes, del Cor de Sant Josep de Manresa, del Cor Montserratí, i de l’orquestra de la Passió d’Olesa, entre d’altres. Va ser músic, compositor, pedagog i el 2004 va ser reconegut amb el premi Bages de Cultura. El febrer passat es va celebrar al municipi un acte de commemoració del centenari del seu naixement. La Medalla de Sant Vicent s’atorgarà dissabte, a les 11.30 hores, a l’Auditori M. Carme Grauvilardell, en el marc de la Festa Major, amb actuacions de l’Escola de Música i l’Associació Musical Castellet i la presència de la família del mestre Vila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here