La patronal demana que s’avanci la quarta dosi de la vacuna als residents

0
132

La presidenta de l?Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, ha mostrat la seva «preocupació» per l?increment de casos en residències arran de la setena onada de la còvid-19. Pascual, que també és la directora general de l’Onada Serveis, amb centres residencials al Bages i al Berguedà, reclama que s’acceleri la vacunació dels residents, prevista inicialment per al setembre, i que es revisin els protocols, ara molt laxes, davant la nova realitat. L’arribada del pic de la setena onada s’ha començat a notar a les residències de gent gran i, segons Cinta Pascual, aquesta setmana el 21,7% de les residències de Catalunya tenen còvid, cosa que ha incrementat la preocupació de la patronal. Davant d’aquesta nova situació, la presidenta de l’entitat veu dificultats perquè «possibilita el protocol actual, sense aïllaments i amb les famílies entrant i sortint». Destaca també que «ja no hi ha sobrecostos còvid, com les places reservades, i hi ha petits serrells als quals haurem de donar cobertura. Nosaltres volem que els protocols que vagin sortint estiguin consensuats amb el sector». Pascual reconeix que el protocol que va sortir a finals de la setmana passada «és molt lax, però estem davant d’una setena onada. Tot i que no volem que les famílies no accedeixin als centres, quan hi ha còvid ho hem de pensar tot molt més». Apunta, per exemple, que ja no és obligatori treballar per unitats convivencials (encara que molts centres ho continuen fent), i per això la situació «es pot anar de les mans fàcilment». La reivindicació principal de l’ACRA, que ahir tenia previst reunir-se amb Salut Pública, és l’avançament de la quarta dosi de la vacuna, que inicialment està prevista per a mitjans de setembre i «nosaltres pensem que s’ha de posar ara» . Pascual, que també presideix el Cercle Empresarial d’Atenció a Persones (CEAPs), ha enviat aquesta mateixa setmana una carta a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, exposant que «estem espantats novament perquè hi ha gent molt dependent i que una grip o la còvid l?afecta molt més». La manca de personal, que ja és un mal endèmic dels centres residencials, també es veu ara agreujat amb l’increment dels casos de còvid i l’inici del període de vacances, per la qual cosa aquest també és «un problema greu», diu Pascual . Millor coordinació amb Salut El sector de les residències de gent gran, amb l’ACRA al capdavant, ha demanat recentment al Parlament de Catalunya que millori la coordinació dels centres amb els serveis sanitaris. Els responsables d’institucions residencials creuen que la coordinació aconseguida durant la pandèmia de la covid no s’ha de perdre, recordant que els residents tenen el mateix dret a la sanitat pública que la resta de ciutadans. En aquest sentit, Pascual mostra el seu desencís. «Em pensava que serviria perquè realment s’adonessin que som importants i per posar els serveis d’atenció a la gent gran al lloc on es mereixen, però tinc la sensació que tothom s’ha oblidat i això és molt greu» . Després de dos anys, amb una primera onada devastadora a les residències, la presidenta de l’ACRA afirma que «hi ha cert cansament i esgotament» en un sector que reivindica com a essencial.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here