Les orenetes tornen a volar per l’antic barri de l’Estació de Sallent

0
160

Les orenetes quablanca han tornat fugaçment al desaparegut barri de l’Estació de Sallent, després que se n’hagin alliberat prop d’una cinquantena de provinents del centre de recuperació de fauna que la Generalitat té a Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda). L’acció no tindria més història, si no fos per la que arrossega a l’esquena i que es remunta a gairebé vint anys enrere. 42 orenetes quablanca tornen a volar pel desaparegut barri de l’Estació de Sallent, procedents del #CentresDeFauna de TorreferrussaEl veïnat s’ha sumat a l’alliberament d’aquesta oreneta protegida, amb què convivien fa anys als edificis que es van enderrocar. pic.twitter.com/W5jVZloSCo— Acció Climàtica (@accioclimatica) 29 de juny de 2022 El maig de 2005, les orenetes quablanca es van convertir en protagonistes per uns dies de la dura història d’aquest barri, que a finals del segle passat va quedar afectat pels moviments que es produïen al subsòl, on hi ha antigues galeries de l’activitat minera. En aquells moments feia vuit anys que els veïns d’aquest nucli eren conscients que haurien d’acabar-lo abandonant i que estava condemnat a la desaparició perquè s’enfonsava i en molts edificis havien aparegut grans esquerdes. Precisament, en aquell moment el que s’havia de fer eren els primers enderrocs de blocs d’habitatges que ja s’havien desocupat perquè es trobaven situats a la zona més sensible, a l’epicentre dels moviments. Les orenetes quablanca són una espècie protegida que durant anys va ser habitual al barri sallentí. trobava en ple període de reproducció. Després de veure moviments d’aquest ocell, Agents Rurals van analitzar la colònia que estava nidificant als blocs abandonats i van comptar més de 350 nius. Als dos immobles per on es preveia començar la feina d’esfondrament en van trobar 20 i es va decidir fer un procés de trasllat d’ous i cries a altres que hi havia a la resta d’edificis afectats però que es preveia més tard, ja que es va considerar que les aus no podrien superar el cicle inicial de vida en captivitat. En concret, el 27 de maig del 2005 agents rurals aixecats mitjançant grues mecàniques van retirar 51 ous i 19 cries d’un total de 21 nius d’oreneta quadrblanca que es trobaven a la volada dels dos blocs. Un cop fet aquest procés es van emportar les cries i els ous als nius adoptius, els que les orenetes havien construït als altres blocs. Això va permetre iniciar, tres dies després, les tasques d’enderrocament dels dos primers blocs. Durant les setmanes posteriors, efectius dels agents rurals van realitzar controls una vegada a la setmana per veure com estava la població d’oronetes i repassar niu a niu quins estaven plens i quins buits, i en quins havia tingut èxit la introducció d’ous i cries de altres nius. Agents rurals traslladant ous i cries d’una vintena de nius, el maig del 2005 ARXIU/EB El fet que aquest grup d’habitatges afectats hagués quedat ja buit des de l’estiu anterior havia permès a aquestes orenetes trobar un lloc tranquil per reproduir-s’hi sense problemes. A més, es trobaven situats molt a prop del riu, cosa que els facilitava material per a la producció de nius i un hàbitat ideal per aportar aliments per l’abundància d’insectes. A la resta d’habitatges es va deixar que completessin el cicle reproductiu, ja que faltava aproximadament un mes, i un cop es va haver acabat i els nius van anar quedant buits es va iniciar l’enderrocament de la resta d’edificis havia establert que calia que anessin a terra a aquell moment. Prèviament, els agents rurals van haver d’establir sistemes per evitar que la colònia d’oronetes del barri augmentés i es va mirar que busquessin noves ubicacions per construir els seus peculiars nius de fang sota els alerons de les teulades. Treballs d’enderrocament de blocs d’habitatges de l’Estació de Sallent, el 2005 ARXIU/DB La completa desaparició del barri (ara ja només queden dues cases) fa que ara no puguin buscar refugi i fer els seus nius, ja que els voladissos són inexistents. Tot i això, ara s’ha realitzat aquest alliberament d’un total de 42 exemplars, que va comptar amb el suport de veïns de l’Estació, en un acte carregat de simbolisme per la convivència que havien mantingut. Els ocells segur que trobaran altres espais en aquest entorn, encara que no estaran a les cases de l’Estació, ja desaparegudes. Un moment de l’alliberament dels exemplars amb l’ajuda dels veïns TWITTER ACCIÓ CLIMÀTICA Les orenetes quablanca són un insectívor de gran valor per a l’equilibri entre les espècies, per la qual cosa estan protegides. Estan incorporades al paisatge de moltes poblacions del nostre país, encara que amb menys quantitat que les comunes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here