Emoció i música al lliurament de la Medalla 2022 de Sant Vicent

0
75

El mestre i compositor Francesc Vila i Gimferrer va ser “un referent musical i dinamitzador cultural de les tradicions catalanes”. Amb aquesta frase li recordava Sílvia Oliveras, regidora de Participació Ciutadana, Igualtat, i Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, aquest migdia al lliurament a títol pòstum de la Medalla 2022. Oliveras ha assenyalat que Vila va tenir una gran trajectòria professional i una extensa obra de més de 500 composicions i Elisabet Plans comentava que era una persona «molt avançada a la seva època i molt innovadora a nivell pedagògic» i afegia que, per a ell, «la música ho era tot» . Plans va ser directora de l’Escola de Música Municipal durant 8 anys i va treballar amb el mestre Vila als inicis del centre. Actualment, forma part del claustre de professors i de l’equip directiu. Un dels moments més emotius de l’acte ha estat el lliurament de la Medalla a títol pòstum i d’un diploma per part d’Adriana Delgado, alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, la família de Francesc Vila, la filla Maria Alba i el nét Rubén, que han agraït l’homenatge per mantenir viva la seva obra i destacaven que «mentre soni la seva música, el seu record no es perdrà i sempre estarà entre nosaltres». El seu nét, a més, ha interpretat al piano una peça musical dedicada al seu avi ia la seva àvia Angelina. Un altre parlament a càrrec dels familiars de Vila va ser el de Montserrat Tapia, filla d’un cosí seu, que va destacar que el llegat que ha deixat “és molt important”. Durant l’homenatge han sonat tres composicions de Vila, El cànon del rellotge, Un drac i Avui és festa a càrrec de la Coral Nou Horitzó i d’alumnes de l’Escola de Música Municipal i s’ha fet la presentació i el descobriment del nou logotip del centre , dissenyat per la il·lustradora Alba Malo, amb la presència de l’alcaldessa Adriana Delgado, la filla de Francesc Vila, Maria Alba Vila, i de l’actual directora de l’Escola de Música Municipal, Elisabet Soler. També s’ha llegit un dictamen del mes de maig d’aquest any on deia que l’escola de música passaria a partir d’ara a portar el nom de Francesc Vila. Adriana Delgado exposava que el mestre i compositor ha estat una de les personalitats més destacades de la segona meitat del segle XX i en destacava la “innovació i talent pedagògic”. Afegia que el seu llegat «ha deixat empremta» dins de diversos sectors, com ara la música, l’art i la cultura. L?acte va finalitzar amb la projecció d?un vídeo amb imatges del municipi mentre sonava l?himne oficial El Bagul de la Memòria. Francesc Vila va néixer a Castellbell i al Vilar, però sempre va tenir una gran relació amb Sant Vicenç de Castellet. La seva activitat musical i docent el va portar a crear i dirigir el 1987 el Conjunt Instrumental i Vocal Juvenil «Disset i Escache», de l’Associació Musical Castellet. El 1990 va crear, amb el suport de l’ajuntament, l’Escola de Música Municipal de Sant Vicenç, de la qual va ser director fins al 1996. Al llarg de la seva vida, també va promoure diferents projectes musicals per fer arribar la música a l’escola, especialment el projecte “Música Activa”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here