L’Ajuntament de Balsareny ofereix productes menstruals al personal

0
84

L’Ajuntament de Balsareny ha començat a oferir de forma gratuïta productes menstruals a les treballadores. Es tracta d’un dels primers consistoris bagencs que ha incorporat un dispensador de compreses i tampons de la mà de la marca nadalenca GU Planet, una botiga en línia de productes d’higiene femenina elaborats amb materials naturals com el cotó que recentment ha creat un dispensador per entorns laborals sota el nom Menstrual Point. La iniciativa ha generat complicitat entre diverses empreses i institucions públiques de la regió central, que preveuen aplicar aquest model a curt termini. La marca nadalenca GU Planet pretén estendre el servei a altres empreses i institucions L’objectiu de GU Planet és que qualsevol dona disposi de productes menstruals al seu lloc de treball. Per aquest motiu, fa dos mesos van començar a comercialitzar dispensadors que «afavoreixen la creació d?un entorn laboral més inclusiu i amable i fomenten el consum de productes menstruals saludables fabricats amb cotó ecològic», explica la fundadora de GU Planet, Mercè Vendrell . L’impacte positiu que el servei ha generat a les organitzacions públiques i privades el preveu estendre als centres d’estudi, «per fomentar una sensibilització més gran en escoles i instituts, on sovint la regla és encara un tema tabú», lamenta la fundadora. Pel que fa a les entitats públiques, hi ha diversos ajuntaments que s’han mostrat oberts a conèixer el projecte, però un dels primers a aplicar-lo ha estat el de Balsareny. Des de fa una setmana, els lavabos de l’edifici municipal ja compten amb un dispensador de tampons i compreses finançat amb fons propis que s’haurà de recarregar de forma periòdica. L’alcaldessa de Balsareny, Noèlia Ramírez, considera que el nou servei «és un avenç per donar resposta a les necessitats de les treballadores i per generar més coneixement sobre la menstruació». El consistori també ha situat un altre dispensador a l’edifici de la guarderia i, més endavant, «preveiem estendre els punts menstruals en altres edificis municipals, en funció de les necessitats», assegura Ramírez, que alhora recomana als altres ajuntaments de la zona sumar-se a la iniciativa. El valor afegit dels productes La fundadora de GU Planet destaca que un dels valors afegits de la marca són els materials naturals amb què estan fabricats els productes. “La salut femenina és un dels nostres eixos principals i, en aquest sentit, treballem amb cotó certificat per prevenir les irritacions i al·lèrgies que sovint pateixen moltes dones”, remarca Vendrell. A cadascun dels dispensadors, es troben les seves compreses i tampons de cotó, així com uns lots amb diferents productes, com un aplicador reutilitzable per col·locar-se el tampó, «un sistema que redueix el volum de residus plàstics», assenyala Vendrell. La iniciativa pretén fomentar la salut menstrual amb compreses i tampons elaborats amb cotó. De fet, una de les tasques de GU Planet és traslladar a les empreses aquesta importància de consumir productes menstruals saludables i ecològics a partir de formacions. «El primer que fem és presentar totes les opcions que hi ha, des de la copa fins a les calces menstruals, i conscienciar sobre la necessitat d’utilitzar materials que no facin malbé la pell», apunta Vendrell. La majoria de productes que hi ha al mercat, afirma, fan servir plàstics i altres components que sovint generen picors i males olors, «que són del tot evitables». En aquesta línia, Vendrell defensa que instal·lar dispensadors no només permet fer més accessibles els productes d’higiene femenina, «sinó que també afavoreix la salut menstrual de les treballadores». Fins ara, la proposta ha tingut una bona rebuda per part de les empreses i organitzacions públiques amb què han iniciat converses. En aquest sentit, confien poder estendre el seu producte a diversos punts de les comarques centrals i també a l’exterior de Catalunya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here