Incendi del Bages: El foc ja ha cremat més de 1.600 hectàrees

0
64

Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat a la zona de les Brucardes, a Sant Fruitós de Bages, l’incendi que ja ha cremat més de 1.600 hectàrees a la comarca, segons ha confirmat l’Ajuntament. En aquest municipi, el foc ha afectat l’estructura de dues cases de la urbanització i la part exterior d’altres, sobretot a la zona sud-est. Fins ara, els veïns, que van ser desallotjats ahir a la tarda, encara no han pogut tornar a casa seva. Una situació que es repeteix entre els habitants de River Park, segons ha pogut saber Regió7. En tots dos casos, estan esperant rebre informació per part dels seus respectius consistoris. Durant les primeres hores d’aquest dilluns, els treballs per controlar el foc s’intensifiquen, amb vista posada en una jornada previsiblement molt calorosa. Els Bombers han centrat gran part dels esforços durant la nit a aturar el flanc dret d’un foc que, segons les declaracions de l’inspector en cap de Bombers, David Borrell, és el que més preocupa. A les 10.30 hi havia 350 efectius i 120 vehicles terrestres i aeris treballant per apagar les flames. Es mantenen les prohibicions Per part seva, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha confirmat que prorrogaran uns dies més les restriccions per l’alt risc d’incendi davant l’onada de calor, que van entrar en vigor divendres passat. Els municipis afectats per les mesures –inicialment 275– podran variar en funció de la situació climàtica, ha dit a Catalunya Ràdio. Tot i que no ha donat més detalls en espera de la reunió del Pla especial d’emergències per incendis forestals (INFOCAT) que tindrà lloc aquest dilluns, Elena ha assenyalat que la situació és “extrema” i que el més “prudent” és mantenir les restriccions davant l’acumulació de calor i la sequera, encara que les temperatures puguin baixar una mica. A més a més, la calor rebrotarà a finals de setmana, segons previsions. El conseller també s’ha reunit amb alcaldes i alcaldesses de la comarca per fer front a la situació. Reunits amb alcaldes i alcaldesses del Bages i amb els comandaments de @bomberscat, @agentsruralscat, @sfadfcat, @emergenciescat i @mossos per encarar #IFPontVilomara. pic.twitter.com/WPhWilat5L— Joan Ignasi Elena (@joanignasielena) 18 de juliol de 2022 A més, el Servei Català de Trànsit ha avisat que s’ha reobert la C-16, que es va haver de tallar aquest diumenge a la tarda a tots dos sentits de la marxa. A hores d’ara, únicament roman tancada la BV-1124 entre Rocafort i el Pont de Vilomara. Habitatges afectats Almenys 17 vivendes han resultat afectades de diversa intensitat aquest diumenge per l?incendi. Ho ha explicat al vespre en declaracions a la premsa el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell. El foc s’ha originat al Pont de Vilomara i Rocafort i ja afecta més de 1.230 hectàrees entre aquest municipi, Talamanca, Sant Fruitós de Bages i Sant Vicenç de Castellet, per la qual cosa Elena i Borrell han coincidit a avisar que les cases afectades “poden ser més”. Borrell va assegurar que els Bombers tenen el flanc esquerre de l’incendi perimetrat i estabilitzat i que els 350 efectius es van posar com a objectiu treballar-lo, al capdavant, durant la nit. “Arribar a Rocafort demà al matí seria una mica l’objectiu que ens marquem”, ha dit, ja que es preveu una tarda de dilluns “molt dura”, amb altes temperatures. El cos vol que, arribada l’hora de màxima adversitat meteorològica, “l’afectació sigui el més petita possible”. En previsió d’un nou dia de calor extrema, Elena ha considerat “necessari” que “tots els efectius possibles” se centrin a atacar “un únic incendi”, el del Bages. A més, ha insistit que “matí serà un dia molt complicat” a la Catalunya central i al conjunt del país, per la qual cosa es podrien prendre noves mesures i prolongar-ne d’altres. Pel que fa als desplaçats, hi ha 200 persones desallotjades i diversos municipis confinats, a qui Elena ha demanat que compleixin el confinament. També ha detallat que els tres ferits són lleus “i ja n’han rebut l’alta”. Les flames van avançar molt ràpidament Els serveis d’emergències van rebre l’alerta del foc a les 13.04 hi, durant la jornada de diumenge, van arribar a treballar 121 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 17 de les quals aèries, a més de diferents unitats dels ADF . La prioritat dels equips dextinció és protegir les zones residencials. La primera urbanització a veure’s afectada ha estat River Park, del Pont de Vilomara, d’on s’ha evacuat totes les persones i alguns habitatges han quedat calcinats, com alguns usuaris han mostrat a Twitter. Al tuit, s’observen les destrosses del foc al Carrer Isard. “Estàvem amb les maletes fetes per anar-se’n de vacances quan ens han desallotjat”, ha relatat a aquest diari Ainhoa ​​Caparrós, propietària d’una casa a River Park. @bomberscat perquè segueixi parlant de confinament? Hi ha cases cremades al Carrer Isard! Actualitzeu la informació, l’incendi HA ARRIBAT als habitatges!!!! pic.twitter.com/oFB2IzR9QY— Cesc M. Baracco (@CescoBaracco) 17 de juliol de 2022 També s’han confinat els habitants del Marquet Paradís, però el foc ha avançat en direcció nord. Empeses pel vent, les flames van arribar ràpidament al terme de Sant Fruitós ia primera hora de la tarda van desallotjar primer les cases de primera línia de les Brucardes i després la urbanització sencera. El foc el va envoltar i va arribar al costat del nucli urbà cap a les 17.30 h. L’Ajuntament ha confinat tota la població poc després i ha habilitat un espai per als desallotjats a la biblioteca i al Nexe Jove. Seguint el Llobregat, el foc també ha avançat fins a Navarcles, població també confinada. Especialment s’ha intentat protegir el Monestir de Sant Benet, on s’ha fet un tallafoc. Mentrestant, seguint per la C-16, a l’antic hotel Alfa, l’incendi ha aconseguit travessar la carretera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here