Els bombers estabilitzen l’incendi del Pont, els veïns desallotjats poden tornar a casa

0
92

Els Bombers de la Generalitat van donar per estabilitzat ahir a la nit l’incendi declarat diumenge al migdia al Pont de Vilomara, i que ha cremat més de 1.700 hectàrees amb una afectació en una cinquantena de vivendes, una trentena cremades totalment o parcialment. La millora de la situació també va permetre ahir a última hora d’aixecar els confinaments que encara existien, i que les prop de 200 persones que des de diumenge estaven evacuades, poguessin tornar a casa. El foc decretat a mitja tarda a prop de Bufalvent, cremava amb virulència. OB Així ho comunicaven el conseller dInterior, Joan Ignasi Elena, i el cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell, en una compareixença des del centre de comandament de Sant Vicenç de Castellet per fer balanç de la situació de lincendi en última hora de la tarda. Comunicaven que s’aixecava el confinament que encara existia al nucli de Rocafort i la urbanització de les Brucardes, i la tornada dels evacuats als seus domicilis, si bé puntualitzaven que només es permetria l’accés a casa als veïns afectats i que només podrien passar la nit si el seu habitatge no havia resultat afectat pel foc. Així mateix, el trasllat s’hauria de fer amb l’acompanyament d’efectius dels cossos de seguretat, i cal poder demostrar la titularitat del domicili. Elena va posar en relleu l’afectació dels habitatges, una trentena a River Park entre les que han quedat totalment cremades i les que tenen una afectació parcial i va dir que aquesta havia estat una gran diferència d’aquest incendi respecte d’altres que hi ha hagut: «No hem lamentat víctimes, però sí un gran impacte remarcable sobre béns». Va dir que des del Govern «s’acompanyarà» els veïns perquè puguin accedir als habitatges, encara que hauran de seguir evacuats perquè romandre-hi és difícil» si l’habitatge està malmès. Preocupa el flanc dret Per part seva, el cap dels Bombers, l’inspector David Borrell, ha explicat que encara que l’incendi ja està estabilitzat «ens segueix preocupant el control del flanc dret i és on centrarem els esforços en les pròximes hores». També va demanar que es minimitzi la mobilitat a la zona per facilitar les feines dels equips d’emergència. En aquest sentit, va demanar que només facin servir les vies d’accés als veïns: «Preferim tenir les vies poc ocupades i les persones dins de l’àrea de l’incendi controlades». Segons les últimes dades facilitades ahir a la nit, l’incendi del Pont havia cremat 1.743 hectàrees, 464 de les quals corresponen a l’EIN Sant Llorenç del Munt i l’Obac, espai que es troba dins l’àrea de tancament d’accessos . Per municipis, el més afectat és el Pont, amb 1.246 hectàrees, seguit de Talamanca (242), Sant Fruitós de Bages (214) i Sant Vicenç de Castellet (68). Atesa la situació del Pont d’ahir a la nit, els helicòpters que s’estaven destinant a aquest incendi es van poder traslladar al foc de la Noguera, als Tarradets d’Àger, que és l’altre gran incendi que ara preocupa els Bombers per la seva extensió i la orografia complicada.

Un incendi al terme de Manresa deixa 46 hectàrees cremades Ensurt a Bufalvent A banda de l’incendi del Pont, ahir a la tarda es va haver de fer front a un altre foc que es va declarar pocs minuts després de les 3 de la tarda a poca distància del primer, a aquest cas a prop de l’abocador del Pont de Vilomara i al polígon de Bufalvent, a mig camí d’una pista que surt de la BV-1225. Els Bombers el van donar per estabilitzat cap a les 6 de la tarda després que hagués cremat provisionalment poc més de 46 hectàrees. De resultes d’aquest incendi Protecció Civil va demanar l’evacuació de la masia Les Arnaules, a la carretera del Pont de Vilomara, i el desallotjament d’una quinzena d’empreses del polígon (veure més informació a la pàgina 7). Fins ahir no havien transcendit les causes de cap dels dos incendis. Tot i això, i en referència almenys al que va començar diumenge, els agents rurals indicaven que totes les hipòtesis situarien el seu origen en l’activitat humana. Els focs s’han originat entre màximes de gairebé 40ºC i humitats de menys del 20% Els incendis que cremen al Bages s’han originat en unes condicions d’elevada temperatura i baixes humitats, que n’han propiciat l’expansió i dificulten l’extinció pel vent que bufa en determinants moments del dia. origen de l’incendi s’aproximava als 40 graus. Dades del Servei Meteorològic de Catalunya (que actualment no disposa de cap estació al Pont de Vilomara), indiquen màximes de 39 graus i fins i tot superiors a partir de la 1 del migdia a Artés, d’entre 38 i 39 a Sant Salvador de Guardiola, o de més de 37 graus a Castellnou de Bages. Així mateix, la humitat relativa a aquestes estacions era entre el 16 i el 19%. També cap al migdia començava a bufar més fort el vent, amb ratxes al voltant dels 15 km/h que a Castellnou, per exemple, superarien els 20 km/h mitja tarda. L’incendi d’ahir al polígon de Bufalvent de Manresa es va produir en condicions similars.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here