«La gent cada vegada és més urbana i no té la consciència del risc de viure a la muntanya»

0
64

Una de les persones que ahir van voler veure in situ els efectes de l’incendi a la urbanització del River Park del Pont de Vilomara va ser Elsa Pastor Ferrer. Ho va fer amb finalitats de recerca. Pastor és professora del Departament d’Enginyeria Química de la UPC i forma part del grup de recerca del Centre d’Estudis del Risc Tecnològic (CERTEC), situat al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat. Juntament amb Eulàlia Planas, és la responsable del programa de recerca en incendis forestals del CERTEC. Ahir posava l’accent que «la gent no té consciència del risc que té viure a la muntanya» perquè la societat «cada vegada és més urbana» i això fa que la seva «percepció del risc sigui molt baixa». L’enginyeria remarcava que la gent no fa vida al bosc treballant explotacions agràries i forestals, que «brillen per la seva absència», sinó només per residir amb la mentalitat d’un urbanita i sense tenir en compte que les parcel·les estiguin preparades per si n’hi ha una sobrevingut com el de diumenge. En aquest sentit, feia notar que a River Park «he vist molts elements combustibles al voltant de les façanes», com ara «arbres, arbustos i mobiliari», sense els quals les cases no haurien patit tant. També, parcel·les no edificades descurades. Recordava que la normativa estableix que a les urbanitzacions cal adequar una franja tractada perquè, si arriba el foc, el freni i sigui més fàcil d’extingir. «Al Pont de Vilomara he vist no tractades». L’experta té molt clar que el canvi climàtic té «un gran efecte en l’impacte i el comportament dels incendis. Abans, l’època dels incendis era a l’estiu i ara pràcticament n’hi ha tot l’any. L’onada de calor del juny ha comportat que tinguem els primers grans incendis en un període anòmal. No passava des de feia 30 anys». La raó, “la sequera i uns boscos estressats que fa que siguin molt inflamables perquè hi ha molta energia disponible”. El resultat, focs «més virulents, amb més quilowatt per metre», que és la intensitat lineal de l’incendi i, per tant, «més ràpids». En definitiva, uns «comportaments extrems que ara veurem més freqüentment» i de difícil control, malgrat posar en relleu que tenim «un dels serveis de bombers més preparats del món, amb una intel·ligència per lluitar contra el foc brutal» i quins fins «formen altres cossos de bombers del món».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here