La Generalitat declara l’alerta per sequera al tram mitjà del Llobregat i al riu Anoia

0
60

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha publicat avui una resolució al DOGC en què es declara l’alerta hidrològica a les unitats de la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l’Anoia Gaià, arran de la sequera pluviomètrica que s’hi està acumulant en els darrers mesos. Aquestes unitats, que engloben un total de 135 municipis (38 de l’Anoia Gaià, 34 del Llobregat mitjà i 63 de la capçalera del Ter), no depenen de l’aigua dels embassaments ni de grans aqüífers i el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria , ja que disposen de captacions pròpies (pous, aigua superficial, basses, entre d’altres) per garantir les demandes. Les mesures en aquest àmbit impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos com la reducció d’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30) %) i altres usos recreatius (5%). Pel que fa als usos d’abastament domèstic, s’estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions al reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions a l’ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres. També es defineix una xifra per al consum global d‟aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Segueix l’alerta al Carme Capellades i la prealerta al Ter Llobregat Actualment, l’aqüífer de Carme Capellades continua des del mes de maig en estat d’alerta arran de l’estat quantitatiu d’aquesta massa d’aigua subterrània. Tot i que els últims mesos el seu nivell s’ha mantingut força estable, s’ha decidit mantenir aquesta unitat a l’escenari d’alerta, afectant 15 municipis de l’Anoia i un de l’Alt Penedès. Pel que fa al sistema Ter Llobregat, amb les reserves al 45%, continua a l’escenari de prealerta, així com Darnius Boadella, que està prop del 47% de la seva capacitat. Cal tenir en compte que des del mes de febrer, les dessalinitzadores catalanes han produït 33 hm3 d’aigua, cosa que ha alentit el descens de reserves dels embassaments. Sense la seva aportació, avui els embassaments estarien 5 punts per sota. Ús de fonts d’aigua alternatives El Pla de Sequera estableix que, en cas que sigui possible, les unitats que se situïn a l’escenari d’alerta puguin utilitzar fonts d’aigua alternatives per garantir les demandes i alentir així el descens de reserves. En el cas de l?aqüífer de Carme Capellades es defineixen mesures per coordinar les extraccions de l?aqüífer amb la captació provinent del sistema Ter-Llobregat. Per tant, mentre duri la situació d’alerta, els municipis que disposin d’una connexió a aquest sistema reduiran les extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes al Pla, i incrementaran el consum d’aigua de la xarxa Ter Llobregat. En situació de sequera severa hi ha Anoia – Gaià; Aqüífer Carme Capellades; Aqüífer Fluvià – Muga; Aqüífer Baix Ter. El tram de la capçalera del Llobregat està en sequera extrema i en un estat de prealerta, mentre que la capçalera del Ter hi ha l’estat d’alerta per sequera severa. Els embassaments Llobregat estan en estat de prealerta pel règim de precipitació, però en estat de sequera severa per la falta de reserva d’aigua. I el tram del Llobregat mitjà també es troba també en sequera severa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here