El llegat de l’Aplec Sant Jordi ja repica a Navarcles

0
187

El llegat de l?associació Amics Aplec Sant Jordi ja repicava ahir amb força a Navarcles després de la instal·lació de la campana que l?entitat ha donat a la parròquia de Santa Maria, amb motiu del cessament de la seva activitat per falta de relleu. El nou instrument, que ahir va ser estrenat amb un repic per part de mossèn Marcel Nsanzinesa, serà el dels sons principals i complementarà els tocs de les tres campanes existents, que són posteriors a la Guerra Civil. Mossèn Marcel, amb el nou instrument | ALEX GUERRERO Després de ser beneïda aquest dissabte pel bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova, la campana va ser transportada ahir fins al cim del campanar de la mà de dos operaris de l’empresa Rifer, establerta a Girona, que ha dissenyat una peça nova de trinca, construïda en bronze, de 60 quilos de pes i 45 centímetres de diàmetre. El procés de muntatge es va dur a terme de forma manual, carregant-la a pes graó per esglaó, fins a aixecar-la a la finestra de tramuntana del campanar, on a primera hora de la tarda ja lluïa amb la inscripció, «Apadrina : Associació Amics Aplec Sant Jordi de Navarcles», d’una banda, i «Dedicat a Sant Jordi», de l’altra. En veure la peça instal·lada, mossèn Marcel agraïa la donació d’una campana “que esdevindrà un símbol per al poble i farà perdurable el llegat d’una entitat històrica”. Després de més de mig segle d’activitat, l’Associació Amics Aplec Sant Jordi s’ha dissolt per manca de relleu i ha decidit destinar un romanent econòmic a comprar una campana per la parròquia, tenint en compte que de les tres que hi ha, una està esquerdada. Es tracta de la campana María de los Ángeles, que es va estrenar el 1950 com un regal per part de l’amo de la fàbrica de San Benito, Delmiro de Caral i Puig, que va decidir batejar-la amb el nom de la seva mare. No obstant, aquesta campana no es retirarà, però, la nova s’afegirà com una quarta i se sincronitzarà amb les altres per tocar els sons principals, com els tocs litúrgics o els tocs de rius de pas, com ara difunts, batejos o casaments. El seu so serà mecanitzat, igual que la resta, a partir d’un martell electrònic que s’instal·larà les properes setmanes, però hi haurà un dia a l’any, per la Festa Major de Navarcles, que el toc serà manual. “El proper 14 d’agost un grup de veïns pujaran al campanar per recuperar el repic tradicional de campanes”, destaca el capellà. L’objectiu d’aquest repic és inaugurar de manera oficial la nova campana i, alhora, recordar el toc manual que es va quedar sense relleu al municipi. La figura del campaner va desaparèixer del municipi a finals dels vuitanta, quan el navarcli Simó Carner va deixar una activitat campanera que va mantenir durant seixanta anys. La persona que s?ocupa del manteniment de la parròquia, Benet Torné, explica que Carner va ser el campaner que més vegades va fer sonar les campanes de Navarcles. “Després de la guerra, va ocupar el càrrec de manteniment diari del rellotge del campanar, compaginant-lo amb l’ofici de campaner”, relata. Amb la seva mort, el 1980, Navarcles va perdre el seu darrer campaner professional. “En aquell moment”, apunta Torné, “es va tancar una etapa, però ara se n’obre una de nova amb l’estrena d’una quarta campana”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here