Santpedor convoca per al 18 de setembre la nova consulta sobre les vaquetes

0
142

La segona consulta sobre la celebració o no de la festa de les vaques a Santpedor tindrà lloc el diumenge 18 de setembre i contindrà una única pregunta, en què es considera que la celebració ja s’ha deixat de fer a la població. En concret, la pregunta serà: «¿Santpedor ha de recuperar les vaquetes?». Així consta en un decret d’alcaldia, on s’especifiquen els detalls sobre com se celebrarà aquest procés participatiu. A les paperetes constarà la pregunta i es podrà marcar la casella del sí o del no (en la recuperació de les vaquetes). Podran participar a la votació les persones que constin empadronades a Santpedor a la data de 20 de maig de 2022, majors de 16 anys La votació es realitzarà en un sol col·legi electoral, que serà la sala de Cal Llovet. Es constituiran tres meses electorals, cadascuna amb dues persones funcionàries de l’Ajuntament de Santpedor que faran les funcions de president/ai vocal de cada mesa. Cada taula disposarà duna urna i del cens del procés en suport documental. El col·legi electoral disposarà de paperetes, sobres i cabina per garantir el dret al vot secret. Podran participar en la votació les persones que constin empadronades a Santpedor a la data de 20 de maig de 2022, majors de 16 anys, incloses les que compleixin aquesta edat el mateix dia de la votació. Al decret s’especifica que l’objecte de la consulta és «conèixer l’opinió dels veïns i veïnes de Santpedor sobre la recuperació de les vaquetes al municipi», i que de conformitat amb la naturalesa de les consultes no referendàries, el resultat de aquesta consulta no serà vinculant per l’Ajuntament. Tot i això, el Govern municipal pren el compromís d’acceptar el resultat de la consulta i obrar conseqüentment amb el resultat, sempre en el marc de la normativa vigent». La que va tenir lloc el 2019 va donar com a resultat la seva eliminació per un estret marge de vots (46). A diferència de la que es va convocar fa 28 mesos, en aquesta ocasió el promotor no serà l’Ajuntament, encara que sí que serà qui, com a institució, l’haurà de convocar i organitzar. Tal com va explicar Regió7, en aquest cas, ve motivada per una iniciativa popular i els promotors són un col·lectiu ciutadà que, emparant-se a la Llei de consultes de setembre de 2014, va dur a terme una recollida de signatures per demanar una nova consulta. La llei així ho permet quan fa més de dos anys es va preguntar sobre un tema. I el que estableix és que, per sol·licitar la convocatòria, cal obtenir el suport (en forma de signatures) del 10% del cens de més de 16 anys del municipi o de l’àrea consultada. En el cas de Santpedor, és de 6.292 persones, i els promotors van recollir més d’un miler de firmes i el febrer passat les va entrar per registre, cosa que obliga l’Ajuntament, sota les directrius de la llei abans esmentada, a activar tot el procediment . El període de difusió institucional comença amb la convocatòria de la consulta i finalitza una vegada celebrada. Al decret signat per l’alcalde s’especifica que l’Ajuntament de Santpedor durà a terme una campanya informativa de caràcter institucional per donar a conèixer el procés participatiu i les regles específiques de participació, però que «en cap cas no podrà influir sobre l’orientació de les respostes, garantint la democràcia, pluralitat, transparència i rigor jurídic de les votacions». Sí que es podrà realitzar campanya i debat públic, a fi de «la informació i el contrast de posicions sobre l’objecte del procés participatiu que es convoca des del respecte per les opinions diverses» i de «petició de suport a una de les dues possibles respostes de totes les persones legitimades per votar en el procés participatiu». Aquesta campanya s’iniciarà el 5 de setembre i s’acabarà el 17 de setembre a les 24h. Durant la campanya informativa es reservaran espais a la via pública per a la col·locació de cartells, així com locals públics perquè les entitats, organitzacions i associacions interessades en el procés puguin realitzar actes de campanya o debat en relació amb la pregunta formulada. La votació estarà oberta el 18 de setembre de 9 del matí a 8 del vespre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here