L’aiguamoll de Santpedor es recupera amb les darreres pluges

0
130

Les pluges de la setmana passada, especialment la tempesta de divendres que va deixar quantitats abundants a diversos punts del pla de Bages, han incrementat dràsticament l’aigua acumulada als aiguamolls de la Bòbila de Santpedor, que ara tenen garantides les reserves per a tot l’estiu. Amb la pluja recollida aquests darrers dies, l’augment dels nivells d’aigua a l’aiguamoll ha estat d’uns 1,5 metres, cosa que el situa en unes condicions òptimes tant per a la flora com per a la fauna de tot l’entorn, amb uns nivells d’aigua fins i tot superiors al que sol ser habitual un mes d’agost, segons va apuntar el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Josep Illa. La situació actual d’aquest espai, d’unes 7 hectàrees de superfície situades als afores del nucli urbà, contrasta amb la que hi ha hagut les darreres setmanes. I és que aquest any, precisament es venia d’una situació de «sequera prematura» per la poca pluja que va caure al maig i al juny acompanyada també d’una forta calor. Si normalment, el juliol i l’agost són uns dels mesos en què les reserves són més baixes, aquest any ja es va començar a notar una escassetat d’aigua a la primavera, coincidint amb l’època de cria d’algunes espècies d’aus aquàtiques, que han tingut que adaptar-se a unes condicions pitjors o fins i tot han hagut d’anar-se’n, explica Illa. Tot i això, l’abundant pluja d’un parell de dies ha estat suficient per transformar la situació, i encara que ja s’ha acabat l’època de cria, aquesta recuperació també és bona perquè garanteix una major disponibilitat d’aigua que altres anys en aquesta època conjunt de l’aiguamoll. «El factor clau ha estat la intensitat», assegura Illa, atès que les zones humides s’omplen més fàcilment quan cauen força litres d’aigua en poc temps, mentre que «una pluja suau i repartida, en aquest cas no té tant efecte». I aquestes pluges, precisament han estat curtes i intenses, especialment divendres, on en una estació propera com és la de Castellnou de Bages es van registrar 34 litres en poca estona (segons el Servei de Meteorologia de Catalunya), mentre que dijous ja hi havien caigut 7, i diumenge en van caure 8 més. A més, malgrat la sequera acumulada a la zona de l’aiguamoll, Illa apunta que el nivell freàtic encara no era excessivament baix, sinó que el problema era l’evaporació d’aigua per la calor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here