Famílies usuàries d’Ampans alerten que perdran el transport adaptat

0
64

Les persones més grans de 21 anys amb necessitats especials i que els faci falta un transport adaptat poden fer ús del sistema de transport escolar que gestiona el Consell Comarcal del Bages, si hi ha places vacants. En aquest sentit, famílies de la comarca que fins ara feien ús per desplaçar-se fins als serveis que ofereix Ampans més enllà de l’escola, com els tallers o el centre de dia, alerten que el curs vinent es poden quedar sense aquest transport. El Consell, per la seva banda, assegura que s’atenen els requisits que fixa el Departament d’Educació i que no pot garantir al 100% que hi hagi places vacants. El transport escolar és obligatori i està garantit per a infants i joves fins a setze anys, així com per a joves amb necessitats especials que necessiten transport escolar i tenen fins a 21 anys, que també tenen aquest servei garantit. El finançament va a càrrec del Departament d’Educació de la Generalitat i qui en fa la gestió al territori és el Consell Comarcal del Bages. D’altra banda, segons expliquen des del Consell Comarcal, els més grans de 21 anys amb necessitats especials que necessiten un transport adaptat disposen d’un altre sistema de suport, per a persones adultes, que es concreta en ajuts del Departament de Drets Socials de la Generalitat. En aquest cas, el Consell Comarcal del Bages també gestiona la distribució d’aquesta partida a través d’una convocatòria d’ajudes econòmiques individuals per a les famílies, en alguns casos amb la col·laboració dels ajuntaments, per als quals cal fer sol·licitud. El criteri del Consell Comarcal del Bages és aprofitar les places sobrants de les rutes de transport escolar obligatori i posar-les sempre a disposició dels joves de més de 21 anys amb necessitats especials perquè puguin fer ús d’aquest transport. Fonts de l’ens comarcal asseguren que «el plantejament és continuar fent-ho així sempre que hi hagi places disponibles». Durant les darreres setmanes, des de l’àrea d’Educació del Consell Comarcal del Bages, asseguren que s’ha explicat a les famílies amb joves de més de 21 anys amb necessitats especials que podran fer ús del sistema de transport escolar sempre que hi hagi places vacants. Expliquen que «se’ls ha avançat que aquesta circumstància no es pot garantir al 100% ni a l’inici de curs ni durant el curs, ja que la possibilitat de fer ús d’aquestes places del transport escolar obligatori fluctua en funció del nombre d’alumnes matriculats i de noves incorporacions d’escolars al llarg del curs i, per tant, de la disponibilitat de places vacants a cada moment». En aquest sentit, l’ens comarcal assegura que “segueix escrupolosament” els requisits que fixa el Departament d’Educació de la Generalitat per assegurar el transport escolar als usuaris que tenen preferència (nens i joves fins a 16 anys i joves amb necessitats especials entre 16 i 21 anys). Seguint aquests criteris hi ha famílies que el curs vinent veuen perillar el transport que utilitzen els seus fills i filles, que ja són adults i no es troben en edat escolar, per accedir als serveis que els ofereix Ampans. Rosa Oller és la mare d’una noia que fins ara feia ús de la ruta que va de Navàs a Santpedor, passant per Sallent i Cabrianes i que el curs vinent, seguint aquests criteris, quedarà sense transport. Segons explica, totes les persones d’aquesta zona que necessiten transport adaptat per anar a Ampans són adultes i, «com que no hi ha cap escolar que vagi, aquesta ruta deixarà de fer-se». Denuncia també la manca d’informació que estan rebent les famílies i assegura que la majoria encara no saben que al setembre potser no tindran transport. Oller creu que totes les parts implicades (famílies, Consell Comarcal, ajuntaments i Ampans), a qui reconeix la bona voluntat, haurien d’asseure’s i parlar-ne per buscar una solució, perquè «si tots tenim bona voluntat però no acabem de fer cap pas o no canviem cap norma o reglament que està estipulat, així no avançarem i continuarem igual». En aquest sentit, reivindica les necessitats que continuen tenint les persones amb discapacitat més enllà de l’etapa escolar. «Una persona amb discapacitats importants, què fa que sigui escolar o no?», es pregunta. Afegeix també que «ni anirem a la universitat, ni podrem espavilar-nos, continuarem fent el mateix sigui a l’etapa escolar o no». Per part seva, des d’Ampans, que és l’entitat que ofereix els serveis a les persones afectades, esperen que es donin «solucions a les famílies perquè estem parlant de transports adaptats i de persones vulnerables, i del dret a la mobilitat ia l’accés a els serveis».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here