Navàs incorporarà la figura d’una òliba a la seva imatgeria festiva

0
58

Navàs estrenarà durant la Festa Major una nova figura que és singular per a l’animal que representa, L’Oliba. Es tracta de la primera bèstia navasenca que s’integrarà a la imatgeria popular i participarà a les danses tradicionals del municipi. La nova peça, que s?ha impulsat a través dels pressupostos participatius amb un import de 15.000 euros, sorgeix arran de la inquietud veïnal per crear una imatge festiva més lleugera que pugui ser transportada per a tothom. La seva estrena oficial es farà el 24 d’agost en un espectacle teatralitzat a la plaça de l’Església, a les 10 de la nit. L?alcalde de Navàs, Genís Rovira, celebra la iniciativa d?incorporar «una figura més portable, amb un pes al voltant dels 25 quilos, que convidarà més gent a participar en els actes de cultura popular». De fet, ja s’ha creat la comparsa de l’Oliba, integrada per unes vint-i-cinc persones, principalment, per dones que fins ara trobaven a faltar una figura festiva adaptada a les persones que no poden carregar el pes dels gegants. En aquest sentit, l’alcalde remarca que Òliba té «un caràcter més integrador, i garanteix la continuïtat dels veïns a les entitats culturals». La seva presentació oficial es durà a terme dimecres de festa major, a les 10 de la nit, amb un acte teatralitzat a la plaça de l’Església, on la mateixa figura s’encarregarà de llegir un pregó on repassarà les seves observacions satíriques sobre el municipi. Una de les integrants de la comparsa, Laura Escudé, explica que la voluntat és que L’Oliba es converteixi en una figura propera, que es relacioni amb el públic, però, alhora, que adopti una posició solemne durant els balls tradicionals a la plaça Major, on comptarà amb una música pròpia composta per la professora de l’Escola Municipal de Música de Navàs, Mercè Sangrà. La melodia que us acompanyarà s’inspira en el simbolisme que s’amaga darrere de la figura de l’Oliba. Rovira posa en relleu que de seguida els va atreure l’àuria misteriosa que envolta un animal que «simbolitza saviesa, proximitat i protecció del món rural». Aquests valors es veuran reflectits en laspecte extern de la figura, elaborada amb fibra de vidre i una estructura de suport de fusta. El constructor, el solsonenc Pau Reig, especialitzat en creació i restauració d’imatgeria festiva, detalla que les dimensions de la figura són de 2,5 metres d’alçada i al voltant d’un metre d’amplada, i vesteix un plomatge suau de tons ocres amb petites pinzellades blaves. La seva construcció li ha suposat un mes i mig de feina, i ara només li queden els últims retocs. «He dedicat tot el temps a crear una figura singular que espero que faci sentir-se orgullosos els navasencs», desitja Reig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here