Carreteres arregla el pont de la C-58 a Monistrol, l’estructura del qual és molt erosionada

0
53

La Generalitat invertirà un total d’1,5 milions d’euros en una intervenció integral al viaducte que hi ha a l’inici de la carretera de Terrassa (C-58), poc després de la connexió amb la C-55, a cavall dels termes municipals de Monistrol de Montserrat i Castellbell. Es tracta d’un pont que, tal com explicava Regió7 el desembre del 2019, presentava símptomes evidents de deteriorament en alguns pilars, amb els forjats visibles per una erosió que n’havia provocat el desconxament. Segons han concretat fonts del departament de Territori, l’actuació, que ja s’ha iniciat, passa per detectar les patologies que no s’han fet evidents, amb l’objectiu que no es deixi d’intervenir en punts de l’estructura que puguin acabar reproduint problemes com ara els que sí que són visibles. A partir d’aquesta anàlisi s’acabaran de definir actuacions de millora per resoldre les deficiències ja existents i, alhora, minimitzar els danys en el futur. Segons les mateixes fonts, també es concretaran quins són els reforços necessaris per corregir el possible dèficit de capacitat resistent que pot haver tingut l’estructura per la degradació de la ferralla. I es completarà amb una millora de l’acabat actual de l’estructura per protegir-lo d’agents externs que provoquen aquests desgasts, «amb tractaments de nova generació per millorar-ne la durabilitat». En concret, el projecte intervindrà a les bigues del viaducte que es troben danyades, ja que es posa de manifest que «en alguns casos s’observen escrostonats per l’oxidació de la ferralla». Pel que fa a les columnes, el projecte deixa clar la necessitat d’intervenir perquè «presenten nombroses prestatgeries, fissures i esvorancs amb armadures vistes. En certes zones es visualitzen les armadures de l’estructura», incloent-hi les parts superiors, que «mostri un important grau de desgast en conjunt, així com nombroses armadures visibles a simple vista». Tot i això, s’afirma que “cap de les anomalies representa un risc de seguretat imminent”. A més d’actuacions de rehabilitació efectuades directament sobre la superfície danyada, el projecte preveu una sèrie d’actuacions orientades a corregir, millorar o directament substituir elements que puguin comprometre la durabilitat de l’estructura a mitjà termini. Així, es planteja una substitució dels aparells de suport deteriorats de les bigues prefabricades i habilitar un nou sistema de drenatge de la part superior per evitar que l’aigua penetri i desgasti aquestes estructures. Ja s’ha aixecat una gran bastida en un dels pilars centrals per iniciar la intervenció, que es preveu que estigui completada a finals d’any. El viaducte està situat a l’inici de la carretera C-58, entre l’enllaç amb la C-55 i el túnel de la Bauma. És una infraestructura d’uns 40 metres d’alçada al punt més elevat sobre el Llobregat i que se sustenta sobre sis pilars. El pont travessa per sobre del riu, però també per sobre de la carretera BP-112, que va de Castellbell i Vilar fins a Monistrol. Precisament des d’aquest vial són molt visibles els deterioraments de l’estructura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here