Creix el nombre de nous sanitaris a la regió central, però encara hi ha dèficit

0
52

Les places per a residents, els professionals sanitaris a l’últim període de formació, han incrementat aquest any a la Catalunya central amb l’objectiu de revertir la manca de personal, especialment, en l’atenció primària. L’any passat es van incorporar 60 residents als centres sanitaris de la regió i aquest any han estat 79. Tot i l’increment promogut pel departament de Salut, han quedat places vacants, ja que de les 104 places oferides en atenció primària i hospitalària n’ha cobert 75, que representa el 73% del total, segons les dades de la regió sanitària que agrupa les comarques de l’Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès. Davant d’aquest fet, els professionals de la salut assenyalen la necessitat de definir una estratègia per fomentar la formació de professionals a les comarques centrals. La gerent de la regió sanitària de la Catalunya central, Imma Cervós, posa en relleu l’aposta clara per incrementar el nombre de places a la regió per afavorir el relleu als centres sanitaris, però lamenta que no s’ha arribat a cobrir el global de l’oferta. En el cas de l’atenció hospitalària, de les 54 places ofertes en diferents especialitats, se n’han cobert 45. El nombre de vacants, però s’accentua a l’àmbit de l’atenció primària, on s’han ofert 54 places (39 per a metges i 15 per a infermers) i se n’han cobert 34 (20 de medicina i 14 d’infermeria). En aquest punt, subratlla que «cal posar èmfasi en l?especialitat de medicina familiar i comunitària, un dels més descoberts». De fet, la manca de metges de família és una situació que es viu als diferents centres primaris de Catalunya davant del pic de jubilacions i l’increment de la pressió assistencial dels darrers anys de pandèmia. Cervós, tot i això, afirma que, en el cas de la Catalunya central, cal afegir un segon handicap, que té a veure amb «el desconeixement per part de molts joves dels avantatges de quedar-se a treballar en centres sanitaris circumscrits en un entorn rural, ja que la majoria tenen la concepció que per aprendre cal accedir a un gran hospital per tractar diferents patologies». Cervós també assenyala que un dels obstacles a l’hora de captivar més residents a la regió és el sistema d’adjudicació de places, «que és completament asincrònic», ja que els examinats desconeixen què escolliran els que estan al davant en el moment emplenar la sol·licitud amb l’ordre de preferència. Per tant, lelecció no es produeix en temps real. En aquest sentit, considera que conèixer d’entrada les possibilitats reals permetria que alguns professionals del territori poguessin redefinir els seus interessos i contemplar l’opció de prendre plaça en un hospital que estigui a prop de casa. No obstant això, també esmenta la necessitat de «definir una estratègia, sumant esforços entre les universitats, els centres de recerca i diferents proveïdors de salut, per fer més atractiva la regió per retenir el talent local i, alhora, situar-la mapa per donar-la a conèixer entre professionals d?altres punts del país». En aquesta línia, ressalta que un dels factors clau és «oferir perspectives laborals al personal sanitari a través de la seva participació activa en programes de recerca o del treball en xarxa amb altres hospitals de més dimensions, per donar-los l’oportunitat d’avançar professionalment des d’un territori com la Catalunya Central». “Cal dignificar la figura del metge de família” La gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central, Imma Cervós, apunta que davant la dificultat de cobrir les places de residències en l’especialitat de medicina familiar i comunitària cal equilibrar els interessos de els estudiants amb les necessitats reals de la salut. D’aquesta manera considera que és interessant tornar a dignificar la figura del metge de capçalera a les universitats. «Als currículums universitaris, s’hauria de posar èmfasi en aquest tipus de professional que té una visió holística de la salut», remarca. Per a Cervós cal despertar l’interès entre els estudiants per aquesta assistència primària, «que és la peça clau del sistema sanitari», així com «evitar que les seves perspectives de futur se centrin només en el tractament de patologies en un entorn hospitalari». Hi ha un pas previ en atenció primària, afirma capaç d’intervenir en la prevenció de la malaltia. En aquesta línia, fa notar que actualment la nota d’ingrés a la carrera de medicina “és altíssima, cosa que propicia l’entrada de persones amb gran capacitat per estar al capdavant de la investigació capdavantera”. De la mateixa manera que aquest perfil és necessari, defensa l’accés als estudis «de les persones que mostren interès per aquest acostament i per la capacitat d’acompanyar les persones al llarg de la vida».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here